PSI / Parazitologija / Demodikoza

 Demodex canis

Demodikoza je parazitska bolest pasa uzrokovana grinjama (šugarcima) - Demodex canis, koji parazitiraju u dlačnim tobolcima te ponekad u lojnim žlijezdama.

Odrasle grinje su izduženog tijela u obliku cigarete s 4 para kratkih nogu, veličine od 0,1 mm do 0,4 mm. Ženka odlaže jajašca u dlačnom tobolcu iz kojih se preko stadija larve razvija odrasli parazit. Razvojni ciklus traje 18-24 dana i u cijelosti se odvija na nositelju (trajni ektoparazit).

Grinje  u manjem broju nalazimo ih u koži i zdravih pasa. Kod ovih životinja postoji ravnoteža između organizma psa kao domaćina i grinje parazita.

Invazija mladih pasa nastupa u prvim danima života (do 48h nakon poroda) u bliskom kontaktu s kujom (asimptomatski nositelj).

Simptomi

Kao zdravstveni problem najčešće se javlja kod štenadi u dobi između 3. i 12. mjeseca života i tada  govorimo o juvenilnoj demodikozi. Ovisno o distribuciji promjena govorimo o lokaliziranoj demodikozi (do 5 ograničenih promjena – područja bez dlake) ili o generaliziranom obliku kada ima više od 5 promjena ili je zahvaćena neka regija na tijelu.

Bolest se manifestira u vidu alopecija (područja bez dlake) koja se javljaju prvo u području glave (oko očiju i na nosu) širi se na područje prsiju i prednjih nogu i s vremenom životinja izgleda kao da je krzno izjedeno moljcima. Generalizirani oblik s vremenom bude popraćen bakterijskom infekcijom i opsežnom piodermijom (gnojna upala kože).  Karakteristično za ovu bolest je da za razliku od sarkoptes šuge kod ove bolesti nema pruritusa (svraba) ili je znatno manji. Zbog karakterističnog crvenila kože bolest se još naziva i „crvena šuga“.

Kada se demodikoza javi kod odraslih životinja govorimo o demodikozi odraslih pasa. Javlja se najčešće kao generalizirani oblik i povezan s nekim drugim poremećajima zdravstvenog stanja životinje.

Dijagnoza/Liječenje

Dijagnoza se postavlja mikroskopskom pretragom dubokih strugotina kože (struže se koža dok se ne pojavi krv). Grinje demodeksa jednostavnije je  dokazati mikroskopski nego kod sarkoptes šuge ali je svejedno ponekad potrebno uzeti više uzoraka kože.

Liječiti treba samo generalizirani oblik dok se lokalizirana demodikoza ne liječi. Ukoliko se bolest proširi na više od 5 lokaliziranih promjena potrebno je provesti liječenje.

Liječenje je dugotrajno i zahtjeva nadzor veterinara. Najčešće se liječenje provodi  kupkama a u težim slučajevima koji ne odgovore pozitivno na ovu terapiju primjenjuju se i peroralni protokoli liječenja. 

Na hrvatskom tržištu postoji i spot-on preparat (ampula) koji je registriran za liječenje demodikoze ali prema mojim saznanjima i dalje se najčešće koriste gore navedene protokole zbog njihove bolje učinkovitosti.

Teži oblici demodikoze ozbiljan su zdravstveni problem i usprkos ciljanoj i pravilnoj terapiji mogu završiti smrtno.

Primjedbe

Popularni postovi