PSI / Parazitologija / Trihuroza

Trichuris vulpis

Uzročnik ove parazitarne bolest je bičasti nematod Trichuris vulpis koji parazitira u debelom crijevu (kolonu) psa i drugih kanida. Jedan od najmanjih crijevnih nematoda (30-50mm), ovaj parazit ima karakterističnu građu tijela nalik biču, a sastoji se od male deblje glave (drška biča) i dugačkog tankog repa (bič). Stražnjim debljim krajem parazit strši u lumen crijeva dok je prednjim tanjim bičastim dijelom parazit zabušen u površinski sloj sluznice crijeva i hrani se krvlju domaćina.

Jajašca T. vulpis limunastog su oblika s izbočinama na polovima te glatkom i debelom ovojnicom. Zbog debele ovojnice jajašca su jako otporna na vanjske utjecaje pa opstaju u okolišu jako dugo kao izvor invazije.

Pas i mačka se invadiraju putem hrane i vode kontaminirane jajašcima iz izmeta invadirane životinje.

Odrasle jedinke Trichuris-a ležu neembrionirana jajašca koja se izlučuju putem izmeta te nakon minimalno 10 dana (2 - 4 tj.) postaju invazivna (u jajima se razvije invazijska ličinka) odnosno sposobna invadirati novog domaćina. Razvoj parazita ukazuje na to da svježi izmet nije izvor infekcije već kontaminirani okoliš, odnosno da se psi ne invadiraju u direktnom kontaktu s psom koji nosi parazita u crijevima nego posredno preko izmeta u kojem su se iz jajašaca nakon određenog vremena ovisno o vanjskim uvjetima razvile invazijske ličinke sposobne prenijeti ovu parazitsku bolest. Iz progutanih jajašca u narednih 24 sata u tankom crijevu psa izlegu se larve koje narednih 10 dana ostaju u tankom crijevu, zabušene u mukozu duodenuma, a nakon toga putuju u debelo crijevo gdje prolazeći kroz nekoliko stadija razvoja dozrijevaju u odrasle jedinke. Ukupan razvoj od invazije do razvoja odraslih parazita koji kontaminiraju okoliš svojim jajašcima prođe 9 – 10 tjedana, a sam parazit živi u crijevu oko 16 mjeseci. Nalaz ovog parazita u debelom i slijepom crijevu pasa starijih od 2 mjeseca je relativno čest.

Invazija se dijagnosticira pronalaskom jajašaca u izmetu (koprološka pretraga-metoda flotacije). Obzirom da ženke trihurisa ne nose jaja svakodnevno i da je broj jajašaca u fecesu najčešće mali, potrebno je napraviti više koproloških pretraga da bi se dokazala invazija.

Simptomi

Klinička slika odnosno simptomi kod invadirane jedinke ovise o jačini invazije odnosno broju trihurisa. Tako manji broj uzročnika u crijevima psa može proći bez ikakvih znakova invazije dok veliki broj dovodi do upalnih promjena na sluznici crijeva. Kod jakih invazija bolest se može očitovati proljevom koji može biti sluzav i krvav, dehidracijom, gubitkom na tjelesnoj težini, anemijom, a u ekstremnim slučajevima može dovesti i do smrti životinje. Proljev često postaje kroničan, a poznati su i slučajevi pasa sa simptomima od strane centralnog živčanog sustava uslijed disbalansa elektrolita nastalog zbog dugotrajnog proljeva.

Liječenje / Prevencija

U liječenju se upotrebljavaju razni preparati na bazi mebendazola i fenbendazola. Preparati fenbendazola daju se tijekom 3 uzastopna dana, a sam tretman potrebno je ponoviti za 2-3 tjedna i još jednom nakon 2 mjeseca.

Jajašca trihurisa jako su otporna na vanjske utjecaje i mogu opstati u okolišu godinama. Obzirom da nema učinkovitog načina dekontaminacije okoliša i u ovom slučaju je vidljivo koliko je bitno odgovorno ponašanje vlasnika pasa, što uključuje neškodljivo uklanjanje izmeta iza svojih ljubimaca s javnih površina i redovito provođenje antiparazitske terapije. Dešava se i da psi koji su skloni "gutanju svega i svačega" po livadi gdje idu u šetnju, imaju višekratne invazije trihurisima; u ovakvim slučajevima preporuka je psu prilikom šetnje staviti brnjicu.

Primjedbe

Popularni postovi