PSI i MAČKE / Parazitologija / Ušna šuga

Otodectes cynotis

Ušna grinja Otodectes cynotis parazitira u vanjskom slušnom kanalu psa, mačke i drugih mesoždera. Puno se češće javlja nego sarcoptes šuga i češće kod mačaka nego kod pasa. Kod mačaka je ušna šuga jedan od najčešćih uzroka upale vanjskog zvukovoda (otitis externa).

Ušni šugarci su „velike“ grinje (mužjaci su dugi oko 400 µm a ženke oko 500 µm) s četiri para nogu koje prelaze rub tijela. Za razliku od sarkoptes šuge ušni šugarci ne buše epidermis a kompletan razvoj od jajašca do odraslog šugarca traje oko 3 tj.

Invazija se prenosi s životinje na životinju direktnim kontaktom. Moguć je prijenos s mačke na psa i obrnuto.

Simptomi

Ove grinje ne buše epidermu ali izazivaju jak svrbež i pojačano stvaranje cerumena što dovodi do upalne reakcije. Kod uznapredovale invazije već samim pogledom izvana u slušni kanal primijetit ćete veću količinu mrvičastih tamnih naslaga koje nazivamo cerumen. Kada dođe do razvoja sekundarne upale cerumen može postati svjetliji i tekući a u neterapiranih životinja i gnojan. Kod mačaka se obično kao posljedicu češanja primijete i ozljede po koži sa vanjske strane uške.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja pretragom uha otoskopom pri čemu se u uhu nađe veća količina cerumena i grinje koje se slobodno kreću po slušnom kanalu. Ponekad ako ne nalazimo slobodne grinje potrebno je uzorak cerumena pretražiti mikroskopski. 

Liječenje / Prevencija

U svakom slučaju kada primijetite da pas ili mačka imaju „prljave uši “ ili se pojačano češu oko ušiju, potrebno je životinju odvesti veterinaru. 

Prije terapije veterinar će otoskopom pregleda uhu da bi procijenio stanje. Nekada je uz aplikaciju antiparazitika potrebno antibioticima liječiti i sekundarno nastalu upalu a prije specifične terapije potrebno je i očistiti uho od nakupina cerumena. 

Primjedbe

Popularni postovi