PSI / Zarazne bolesti / Borelioza (Lajmska bolest)

Borrelia burgdorferi


Borelioza je bakterijska bolest životinja i ljudi uzrokovana bakterijom Borrelia burgdorferi, spirohetom iz roda Borrelia. Glavni rezervoar bolesti su krpelji roda Ixodes koji uzročnika bolesti nose u svom probavnom traktu te ubodom bolest prenose na životinje i ljude.

Krpelji se mogu zaraziti prilikom hranjenja u stadiju larve i nimfe te nakon presvlačenja mogu prenijeti infekciju na svog novog domaćina. Opasnost od infekcije veća je tijekom proljeća i jeseni kada nimfe i odrasli krpelji intenzivno traže nove domaćine.

Simptomi

Simptomi bolesti mogu se pojaviti mjesecima nakon uboda krpelja te mogu biti nejasni i nespecifični što otežava dijagnozu. Bolest se može očitovati dermatološkim ili kardiološkim promjenama, može zahvatiti bubrege ili uzrokovati otečene zglobove i otežano kretanje, a može doći i do povlačenja simptoma pa bolest poprima kronični tok s povremenim akutnim epizodama.

Na bolest možemo posumnjati ako se kod psa primijeti potištenost s povišenom temperaturom i povećanim limfnim čvorovima ili šepavost s otečenim i bolnim zglobovima. Renalni (bubrežni) oblik bolesti češće se javlja kod labradora i u pravilu je fatalan. Dolazi do razvoja nefropatije, perifernih edema i uremije. Javljaju se još i srčani oblik i nešto rjeđe nervni oblik bolesti s grčevima i parezom facijalnog živca.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka, kliničke slike, isključivanja drugih bolesti te terapijski na osnovu reakcije na lijekove. Standardne laboratorijske pretrage daju normalan i nespecifičan nalaz s odstupanjima karakterističnim za zahvaćene organske sustave (uremija kod renalnog oblika, srčani blokovi kod srčanog oblika).

Serološkim testiranjem moguće je pronaći antitijela, ali zbog duge inkubacije bolesti i dugog opstanka antitijela u cirkulaciji te stoga što prisutnost antitijela nije nužno vezana s kliničkom manifestacijom bolesti, pozitivan serološki nalaz ukazuje nam samo da je životinja bila u doticaju s uzročnikom, ali sam po sebi ne potvrđuje bolest.

Liječenje i prevencija

Terapija se provodi antibioticima uz obveznu simptomatsku terapiju prema zahvaćenim organima.

Prevencija bolesti provodi se prevencijom invazije krpelja pomoću odgovarajućih antiparazitskih sredstava.

Primjedbe

Popularni postovi