PSI / Zarazne bolesti / Parvoviroza

Parvovirusna infekcija pasa

Parvovirusna infekcija pasa akutna je zarazna bolest uzrokovana virusom iz skupine parvovirusa (CPV2). Bolest se očituje povraćanjem, proljevom, jakom dehidracijom s visokom stopom smrtnosti (osobito kod štenadi).

Virus je jako infektivan i otporan na vanjske utjecaje tako da može opstati u okoliši i do godinu dana. Bolest se prenosi direktnim i indirektnim kontaktom s bolesnom životinjom i njenim izlučevinama (fecesom) te kontaminiranim predmetima i okolišem. Na bolest su prijemljive sve dobne kategorije ali su infekciji najizloženija mlada štenad u dobi 2 do 6 mjeseci.

Simptomi

Inkubacija (period između infekcije i pojave simptoma zarazne bolesti) traje 5 do 10 dana nakon čega se javlja visoka temperatura (i >41 °C), životinja je nujna i bezvoljna, javlja se povraćanje i proljev koji postaje hemoragičan (krvav) i ima izrazito neugodan zadah. Abdomen je bolan na palpaciju a u crijevima se palpira veća količina plina. Uslijed povraćanja i proljeva životinja gubi tekućinu i elektrolite te nastupa jaka dehidracija i šok. Kod štenadi se javlja i perakutni oblik bolesti s razvojem miokarditisa i naglim uginućem.

Dijagnoza

Bolest se utvrđuje na osnovu karakterističnih kliničkih simptoma , epizootioloških podataka (pojavnost i kretanje bolesti) i pretraga krvi; teška leukopenija (smanjen broj leukocita - bijele krvne stanice). Danas na tržištu postoje i brzi dijagnostički snap testovi kojima je moguće dokazati prisutnost virus u fecesu.

Liječenje

Obzirom da bolesne životinje izlučuju virus nužno ih je izolirati od zdravih pasa .

Terapijom nastojimo spriječiti dehidraciju davanjem infuzije, suzbijati proljev i povraćanje a vitamini i antibiotici širokog spektra daju se kao prevencija protiv sekundarnih bakterijskih infekcija.

Dok životinja povraća potrebno je uskratiti vodu i hranu ali zbog bržeg oporavka poželjno je što prije nakon prestanka povraćanja ponovno postepeno uspostaviti hranjenje bolesne životinje. Na tržištu postoje gotove lako probavljive dijetne hrane za stanja akutnih proljeva.

Životinje koje prežive prvih 4 – 5 dana bolesti uz intenzivnu terapiju imaju dobru prognozu i uglavnom se oporave u narednih tjedan dana. Pasmine rotvajler i doberman pokazuju pasminsku sklonost te mogu oboljeti u težem obliku bolesti pa je stoga potreban dodatni oprez.

Prevencija/Cijepljenje

U svrhu prevencije bolesti pse je potrebno višekratno cijepiti tijekom prvih mjeseci života te revakcinirati godišnje tijekom ostatka života.  Mladu štenad do završetka programa cijepljenja ne smije se izlagati kontaktu s drugim psima.

Programu cijepljenja štenadi biti će obrađen kao zasebna tema. 

Primjedbe

Popularni postovi