MAČKE / Zarazne bolesti / Virusni peritonitis mačaka (FIP)


Virusni peritonitis mačaka (FIP)

Virusni peritonitis mačaka zarazna je bolest mačaka uzrokovana virusom iz porodice koronavirusa. Bolest nije jako kontagiozna i javlja se najčešće kod mačaka koje se drže u većim grupama. Literatura navodi plemenite pasmine (posebno sijamske mačke) kao nešto slabije otporne na infekciju a mužjaci se navode kao primljiviji od ženki.

Etiologija bolesti je dosta kompleksna i ima više teorija o uzroku ove bolesti ali sve teorije uključuju prisutnost virusa iz porodice koronavirusa. Koronavirus koji uzrokuje virusni peritonitis mačaka (FIPV- Feline infectious peritonitis virus) vrlo je sličan drugom koronavirusu koji nazivama crijevni koronavirus (FECV -  Feline Enteric Corona Virus) a koji uzrokuje prolazni proljev kod mačića. Veliki broj mačaka osobito onih koje žive u većim skupinama nosi u sebi FECV. Smatra se da se virus prenosi oralnim putem a kod odraslih mačaka infekcija uglavnom prolazi subklinički odnosno bez simptoma. Kod mladih mačića ako infekcija nije subklinička može se javiti blago povećana temperatura, povraćanje i proljev. Bolest uglavnom prolazi sam od sebe ili uz simptomatsku terapiju. 

Ova sličnost između koronavirusa dovela je do razvoja više teorija o uzroku virusnog peritonitisa mačaka a danas prevladava stav da do razvoja bolesti dolazi uslijed mutacije kojom kod pojedinih mačaka crijevni koronavirus prelazi u virus koji uzrokuje FIP. Ovo objašnjenje etiologije bolesti može se povezati i sa slabom kontagioznošću (zaraznost) FIP-a. Poznato je da se bolest rijetko prenosi s mačke na mačku i unutar skupine u kojoj je prisutna mačka zaražena virusom FIP-a. Isto tako literatura navodi da postoji  mogućnost da do razvoja ove bolesti dođe i kod mačaka koje žive zatvorene u stanu i nemaju kontakt s drugim mačkama ali imaju u organizmu crijevni oblik koronavirusa (FECV) koji može mutirati i izazvati virusni peritonitis mačaka.

U početnoj fazi bolesti i za vrijeme asimptomatske faze zaražena mačka izlučuje velike količine virusa dok je izlučivanje virusa kod mačaka u kasnijoj fazi bolesti zaustavljeno. Virus se izlučuje u slini, urinu i fecesu pa se smatra da je oralni put najznačajniji vid prijenosta s mačke na mačku. Zbog toga se kao rizik za prijenos bolesti može smatrati i hranjenje iz iste posude, korištenje zajedničke kutije za pijesak i međusobno lizanje. Obzirom da se virus ne izlučuje kontinuirano, mačke koje trajno borave u uzgoju u kojem postoje zaražene mačke izloženije su bolesti nego mačke koje povremeno dolaze u kontakt s mačkama kod kojih je prisutan virus.

Širenje virusa s mačaka na potomstvo nekada se navodilo kao glavni način prijenosa ali se u zadnje vrijeme dovodi u pitanje mogućnost intrauterinog (za vrijeme graviditeta) prijenosa kao i prijenosa putem mlijeka te se smatra da do prijenosa bolesti na mačiće dolazi preko izmeta u prvim danima života. 

S obzirom na gore navedenu etiologiju bolesti smatra se da je glavni vid širenja bolesti mutacija crijevnog oblika koronavirusa dok je prijenos s mačke bolesne od FIP-a  na zdravu jedinku sporadičan način širenja bolesti.

Simptomi

Nakon infekcije virusom FIP-a u roku tjedan dana dolazi do razvoja viremije (virus u krvi) i širenja virusa po organizmu, primarno u jetru, slezenu i limfne čvorove. Ovisno o snazi imunološkog odgovora mačke, u ovoj fazi infekcije virus može biti uklonjen ili se bolest različitom brzinom razvija dalje – u periodu od nekoliko tjedana pa sve do nekoliko mjeseci i godina.

U ranoj fazi bolesti mačke mogu pokazivati nespecifične simptome kao što je anoreksija, gubitak na težini, depresija i povišena temperatura koja ne odgovara na terapiju antibioticima. 

Primarno oštećenje koje uzrokuje virus događa se na krvnim žilama (vaskulitis – upala u stjenci krvnih žila) gdje zbog upale dolazi do eksudacije kroz oštećenu stjenku u okolno tkivo. Ovisno o tome u kojem dijelu organizma se proces primarno događa može se javiti ascites (nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini / kod 75% zaraženih mačaka) ili pleuralni izljev (nakupljanje tekućine u prsnom košu odnosno preciznije u pleuralnom prostoru/ kod 25% zaraženih mačaka). Zbog ascitesa dolazi do deformacije trbuha koja se mijenja ovisno o položaju životinje. Punkcijom se dobije bistri žučkasti (jantarni) eksudat koji na zraku može spontano koagulirat. Zbog pritiska na ošit (pregrada koja dijeli trbušnu šupljinu i prsni koš) može se javiti i dispneja (otežano disanje). Ovaj oblik naziva se još i „vlažni“ oblik FIP-a.
 
U pojedinim slučajevima razvija se takozvani „suhi“ oblika bolesti gdje ne dolazi do nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini ili pleuralnom prostoru već se razvijaju promjene na jetri, bubrezima, mozgu i moždanim ovojnicama i očima. Ovaj oblik bolesti čak i za iskusnog veterinara puno je složeniji i teži za postavljanje dijagnoze. U početnoj fazi očituje se istim nespecifičnim simptomima (anoreksija, gubitak na težini, depresija i povišena temperatura) kao i „vlažni“ oblik dok se daljnja simptomatologija pojavljuje ovisno o zahvaćenim organima. Kod promjena na mozgu i moždanim ovojnicama (meningoencefalitis) javljaju se neurološki simptomi – inkordinacija, ataksija, generalizirani tremor i konvulzije. Kod promjena na bubrezima i jetri može se javiti polidipsija (pojačana žeđ), poliurija (pojačano mokrenje) i ikterus te razvojem bolesti u terminalnoj fazi anoreksija i dehidracija . Kod promjena na očima javlja se uveitis (upala srednje očne ovojnice), edem rožnice, eksudat u prednjoj očnoj komori...

Dijagnoza

Postavljanje dijagnoze kod ove bolesti nije nimalo jednostavno. Virusni peritonitis mačaka može se klinički očitovati na toliko kompleksan način da čak ni iskusni veterinar neće posumnjati na ovu bolest dok kod takozvanoga „vlažnog“ oblika bolesti s pojavom ascitesa (nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini / kod 75% zaraženih mačaka)   klinički je puno jednostavnije postaviti sumnju na ovu bolest.

Nažalost ne postoje jednostavni testovi kao kod FIV-a ili FeLV-a kojima bi se u ambulantnim uvjetima životinju moglo testirati na virusni peritonitis. Testovima je moguće detektirati kontakt s koronavirusom ali nije moguće napraviti diferencijaciju između virusa koji uzrokuje virusni peritonitis i crijevnog koronavirusa koji je gotovo bezopasan.

Objektivnu dijagnozu moguće je postaviti na osnovu patohistološke pretrage organa zahvaćenog bolešću, međutim ova pretraga u ambulantnim uvjetima nije rutinska. 

Pretrage krvi; kompletna krvna slika i biokemijski parametri mogu biti normalni ili imati odstupanje u vrijednostima ali nalaz nije nikada dovoljno specifičan da bi potvrdio ovu bolest. Odstupanja u biokemijskim parametrima kao što je navedeno nisu specifična za ovu bolest ali veterinaru govore o razini oštećenja zahvaćenih organa.

Pretraga eksudata kod „vlažnog“ oblika bolesti može upućivati na virusni peritonitis. Eksudat je bistar, žućkast (jantarne boje), može na zraku spontamo koagulirat ali je potrebno izvršiti i citološku pretragu; slika sterilne upale.

Mačke koje pokazuju nespecifične znakove gubitka apetita, letargije, mršavljenja s povremenim epizodama povišene temperature koja ne odgovara na terapiju antibioticima razlog su da se posumnja na virusni peritonitis. Isto tako mačke s nespecifičnim simptomima s odstupanjem u nalazu jetrenih i bubrežnih parametara mogu navesti na sumnju da bi se (između dosta drugih bolesti) moglo raditi i o FIP-u.

Liječenje

Nažalost za virusni peritonitis mačaka ne postoji djelotvoran lijek i bolest neizbježno dovodi do uginuća životinje. U pravilu kod razvoja „suhog“ oblika FIP-a razvoj bolesti je nešto sporiji dok je kod „vlažnog“ oblika razvoj brži i očekuje se  uginuće u okviru 5-7 tjedana.

Mačkama kod kojih su razvije ascites ili pleuralni izljev a što može izazivati poteškoće s disanjem, stanje se može olakšati ispuštanjem tekućine.

U literaturi su zabilježeni slučajevi izlječenja određenim terapijskim protokolima ali se oni bilježe više kao iznimke nego potvrda učinkovitosti spomenutih terapija (steroidni lijekovi i antibiotici).

Prevencija

Cjepivo protiv virusnog peritonitisa mačaka postoji međutim nije dostupno na RH tržištu. Obzirom na specifičnost etiologije bolesti nije potpuno sigurno da nivo zaštite koji je postignut cjepivom opravdava cijepljenje mačaka.

Bolest srećom nije jako kontagiozna i javlja se uglavnom kod zajedničkog držanja velikog broja mačaka pa bi se preventivno moglo djelovat ograničavanjem broja mačaka koje zajedno žive i higijenom uzgoja. Preporuka je da se mačke pred okot izdvoje iz uzgoja i izoliraju kako bi se spriječio prijenos bolesti na male mačiće. Također provedba karantene za nove mačke u uzgoju može pomoći u prevenciji bolesti.

Primjedbe

  1. Hmmmm...ne znam samo kako je moj mačak koji je bio kastriran i nikada nije iyašao iz stana mogao da dobije FIP...Morala sam da ga uspavam... :-(

    OdgovoriIzbriši
  2. Poštovana, možda Vam je promaklo što sam napisao o etiologiji bolesti pa evo mali sažetak;

    ...Koronavirus koji uzrokuje virusni peritonitis mačaka (FIPV- Feline infectious peritonitis virus) vrlo je sličan drugom koronavirusu koji nazivama crijevni koronavirus (FECV - Feline Enteric Corona Virus) a koji uzrokuje prolazni proljev kod mačića. Veliki broj mačaka ... nosi u sebi FECV...danas prevladava stav da do razvoja bolesti dolazi uslijed mutacije kojom kod pojedinih mačaka crijevni koronavirus prelazi u virus koji uzrokuje FIP...Isto tako literatura navodi da postoji mogućnost da do razvoja ove bolesti dođe i kod mačaka koje žive zatvorene u stanu i nemaju kontakt s drugim mačkama ali imaju u organizmu crijevni oblik koronavirusa (FECV) koji može mutirati i izazvati virusni peritonitis mačaka.


    Žao mi je zbog Vašeg mačka i zahvaljujem se na komentaru!

    OdgovoriIzbriši
  3. mačka mi je obolila od FIP-a
    dobiva injekcije antibiotika i kortikosteroida
    zanima me da li je izliječenje moguće ili
    svaki slučaj završava smrtonosno?

    OdgovoriIzbriši
  4. Na žalost kao što sam naveo u tekstu lijek kojim bi se životinja izliječila od FIP-a ne postoji. U literaturi sam naišao na podatak o uspješnom izlječenju ali se to navodi kao izuzetak a ne kao objektivna mogućnost. S obzirom na kompliciranu dijagnostike ove bolesti ja bi ipak ostavio mogućnost da se možda radi i o nečem drugom i prije prognoze isključio sve druge probleme koji klinički mogu davati sliku sličnu FIP-u. U svakom slučaju moj stav je da i kod bolesti koje "nemaju lijeka" treba dati životu šansu i pokušavati pomoći dok god vidimo da životinja koliko toliko normalno živi i da nema bolove.Na kraju krajeva svaki život završava smrtno što ne znači da se ne treba boriti do kraja!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala na odgovoru.Da, dijagnoza je još uvijek pod upitnikom, ali se sumnja na FIP.Inače danas je četvrti dan kako dobiva injekcije.Lagano poboljšanje je vidljivo, mačka jede, iako ne onoliko koliko inače.Čak je i bolje volje.Također je dobila i žuticu ali je i tu vidljivo poboljšanje tj. uši, oči pa i usta nisu više tako žuti kao na početku.

    OdgovoriIzbriši
  6. Postovani veterinaroline,
    u zadnjem komentaru ste napisali zaista najvecu istinu o zivotu, ne samo vezanu za FIp i ne samo vezano za mace. Dijelim s vama ovaj stav.
    Nasa maca je prije 2 dana umrla od FIP-a. nasa mala curica, moja prijateljica.
    Htjela bih nesto nadodati bar iz naseg iskustva. Kod nas je bila rijec o mokrom FIP-u bar kada smo primjetili. Kloki nije imala temperaturu, do zadnja dva i pol dana kada je imala snizenu. To je upucivalo na to da se organizam vise ne moze boriti. Pila je vodu do samog kraja, posebno na kraju jer upravo tih zadnjih cca 3 dana joj je jetra postajala sve gore. Jela je do zanjeg dana, odnosno trudila se, zadnji dan je smao lizala vodicu iz konzerve. Sam razvoj tih zadnjih 3 dana bio je toliko progresivan da se stanje iz sata u sat mjenjalo sve brze. Zadnju noc nije imala snage ni hodati, bila je ko tjesto. Iapk nekako, nije mi jasno kako, uspjela se popeti meni na krevet. Ovo je mozda specifican tjek, mislim na temperaturu, jer je Kloki bila dosta mrsava maca koja nikada nije bila netso od jela. Njeno tjelo nije imalo masnog tkiva kako bi jetra mogla proizvoditi potrebne tvari neophodne za zivot no isto tako neophodne za rat protiv ovog virusa. Ne toliko nova istrazivanja uputili su da je postotak prezivljenja u kombinaciji sa macijim omega interferonom i kortikosteroidima + vitamini i cink donio neke rezultate. Uspjeli smo doci do interferona no nasa Kloki je bila premrsava tako da tijelo nije imalo od kuda stvarati glikol potreban za njegovu reakciju. Kod suhog oblika FIP-a maciji interferon pokazao je jos bolje rezultate, prema istrazivanju. Nadam se da sam kome pomogla ovom informacijom i iskreno se nadam da ce se sto prije naci nacin kako ce se sa sigurnoscu moci ljeciti od ove odvratne bolesti, iako na zasu milenu prekasno.
    Lijepi pozdrav i svako dobro i daj Boze da vas sto manje, po mogucnosti nitko, ne dodje citati ove stranice iz pootrebe i da vas i vase mace nikada ne snadje ovako sto.

    OdgovoriIzbriši
  7. Poštovana, žao mi je zbog Kloki i drago mi je da postoje ljudi koji su spremni boriti se do kraja za život svojih ljubimaca. Hvala što ste na ovom blogu podijelili svoje iskustvo...

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdrav.Imam još jedno pitanje. Javila sam se prije dva tjedna sa sumnjom da mi mačka ima FIP. Dobivala je terapiju i žutica se povukla. Nakon toga je, kako veterinar kaže, dobila dodatnu infekciju. Imala je natečene oči i zubno meso te guzu i navodno upalu sinusa jer je imala i začepljen nos. Ponekad je pokušala i iskašljati nešto tj. pretpostavili smo da joj se cijedio sekret iz sinusa pa da joj je to smetalo. Nakon ponovne terapije antibioticima stanje se popravilo. Nakon par dana ponovno se javljaju otečene oči, zubno meso i guza. Veterinar joj ponovno daje antibiotik i on smatra da u ustima najvjerovatnije postoji neki džep do kojeg antibiotik ne dolazi i da je on izvor tih upala. Prema njemu sada treba čekati da se mačka očisti od infekta, a onda bi ju operirao i iz usta izvadio neke zube i te vrećice koje uzrokuju infekcije. Moram priznati da meni to sve skupa baš i nije jasno, pa molim za neki savjet. hvala

    OdgovoriIzbriši
  9. Poštovana, ja bih volio da Vam ovim putem mogu pomoći, ali bi bilo neodgovorno prema zdravlju Vaše mačke davati savjete o liječenju bez da se mačka prethodno pregleda.Isto tako nije korektno da komentiram terapiju kolege s kojim nisam u kontaktu i nisam upoznat s dijagnostikom koju je proveo i na osnovu koje provodi određenu terapiju. Ukoliko imate dvojbi vezano uz liječenje, preporučujem da o tome razgovarate sa Vašim veterinarom, a ako Vam ni to ne pomogne da tražite i drugo mišljenje ali naravno nakon pregleda odnosno obrade u ambulanti. Ovo što vi navodite o stanovitim infekcijama koje se stalno vraćaju mene upućuje na moguću imunosupresiju, što bi moglo upućivati i na FIV ili FeLV (žutica može biti također jedan od simptoma FeLV-a) ali kako ne znam što je kolega poduzimao do sada tako ne znam je li možda već isključio ove bolesti ili nije... Zato kažem da ako imate dvojbi o liječenju, razgovarajte s kolegom koji je pregledao i liječio mačku do sada, a on bih Vam trebao dati pojašnjenje. Isto tako možete tražiti drugo mišljenje jer je to Vaše pravo, ali to nije moguće korektno odraditi preko interneta ili telefona.

    OdgovoriIzbriši
  10. Poštovani, Vet!

    mačić, ženski(2mj) ima apsces abdomena i primao je antibiotike nakon čega se situacija popravila, apetit normalan i sve ostalo, osim što se u trbušnoj šuplini još uvijek malo nakuplja tekućina.

    Da li zbog toga što je reagirao na antibiotike možda s eipak ne radi o peritonitisu nego o nekoj crijevnoj upali? iako mačić nema proljev.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovana, kao što sam navodio i u tekstu o ovoj bolesti; dijagnostika FIP-a je jako zahtjevna i teško da bih Vam ja mogao nešto konkretno i objektivno reći na osnovu ovog Vašeg upita preko interneta. Mačić ima apsces ili ascites? Pretpostavljam da se radi o ascitesu ako je veterinar postavio sumnju na FIP. U pravilu ova bolest ne reagira na terapiju antibioticima ali znate medicina nije baš potpuno egzaktna znanost i 1+1 nije uvijek 2! Nekada organizam odreagira izvan onoga što se zna o bolesti i njenom liječenju, a možda je u ovom slučaju bila prisutna i neka upala koja je odgovorila na terapiju antibioticima. Ako je veterinar ispuštao tekućinu iz abdomena to već može dovesti do vidnog olakšanja jer nema pritiska tekućine na okolne organe... a naravno da se može raditi i o nekoj drugoj bolesti jer pretpostavljam da Vam je veterinar rekao da sumnja na FIP a nije ga dokaziva objektivnim dijagnostičkim metodama. U svakom slučaju bolje da je mačka odreagirala na terapiju i nadajmo se da će poboljšanje postati trajno izlječenje radilo se o FIP-u ili ne!

      Izbriši
  11. Molim pomoc!! Macka mi je pozitivna na felv i fiv, to se saznalo tek sada dok joj temperatura ne pada unatoc antibioticima, ne pije, ne jede, samo spava i bezvoljna je, te ju cijelo tijelo boli na dodir-posebice podrucje trbuha, veterinar mi je rekao da joj dajem interferon ali on mi je dao ljudski jer je navodno macji preskup. Dao mi je 14 sprica za dva tjedna i rekao da izmedju napravim tjedan dana pauzu. I neka dobiva antibiotike, mene zanima da li bi to zbilja bilo ucinkovito, jos joj nisam pocela davati interferon jer se bojim da mi ne umre :( da li je to zbilja ucinkovito i postoji li rizik ako se daje macki u stadiju infekcije zajedno s antibioticima, tj jer joj je narusen imunitet, no unatoc tome krvna slika je dobra.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovana, u potpunosti shvaćam Vašu zabrinutost nakon suočavanja s tako teškom dijagnozom, ali kao i u mojim tekstovima o FIV-u i FeLV-u naglašavam da to još uvijek ne znači nužno brzu smrt vaše mačke. Ako ste čitali moje tekstove mogli ste primijetiti da o terapijama pišem dosta općenito i bez ulaženja u detalje liječenja jer smatram da internet nije mjesto na kojem bi se trebalo liječiti životinje.Jedino mjesto na kojem životinja može dobiti adekvatnu skrb i terapiju je veterinarska ambulanta te ako imate nekakve dvojbe o poduzetom liječenju, trebali bi to podijeliti s veterinarom koji je mačku pregledavao i liječio. Siguran sam da će Vam kolega pomoći da shvatite zašto se odlučio na takvu terapiju, a od mene bi bilo nekorektno da komentiram terapiju jer za to nemam dovoljno detaljan uvid u stanje Vaše mačke. Kao što ste mogli pročitati na mom blogu obje ove bolesti su neizlječive i pohvalno je što kolega pokušava mački pomoći usprkos tako nezahvalnoj situaciji. Upotreba interferona u liječenju mačaka zaraženih FIV-om i/ili FeLV-om je jedna od terapija koja se još uvijek istražuje i za sada ne postoji dovoljno podataka za prognozu uspjeha takve terapije, ali neke studije pokazuju stanovito poboljšanje kod određenih pacijenata. To što kolega koristi interferon u terapiji meni govori u prilog tome da je kolega dobro educiran i da prati suvremene znanstvene spoznaje pa pretpostavljam da možete imati povjerenja u njegov rad, ali Vam nitko ne može garantirati da će terapija interferonom dati zadovoljavajući rezultat. Ipak ja smatram da vrijedi pokušati! Inače interferoni su skupina srodnih proteina ili glikoproteina koji imaju sposobnost da koče razvoj virusa i još na nekoliko načina utječu na bolji odgovor imunološkog sutava na virusne infekcije. Zbog toga se i istražuje njihova upotreba u liječenju FIV i FeLV infekcija. Pri tome bi istina bilo bolje da se koristi mačji interferon, ali nisam siguran koliko je dostupan na našem tržištu. Nadam se da sam Vam malo pomogao da shvatite u kojem smjeru ide terapija koju je kolega propisao, a za detalje se obratite kolegi koji će Vas dodatno informirati o poduzetoj terapiji, ali je bitno i da propisanu terapiju provodite prema uputi kolege. Hvala Vam na upitu i želim Vama i Vašoj mački puno uspjeha u liječenju.

      Izbriši
  12. Postovani,

    Moji kucni ljubimci su sijamski macak star 7godina i zenka domace macke tri godine starosti.Ne pustamo ih napolje u dvoriste.Nisu vakcinisane jer je sijamcu svaki odlazak veterinaru uzasan stres, i postaje jako agresivan i tezak za saradnju npr. imamo velike muke cak da mu stavimo i prepapat protiv buva na vrat!
    U dvoristu hranimo nekoliko macaka.Jedna zenka se pre oko godinu i vise razbolela.Postala je mrsava,letargicna,odbijala je hranu i pocela je kasljati kao da ima bronhitis ili astmu,ponekad je zvucala kao da se gusi. Macka je divlja,bio je veterinar kod nas da je pregleda medjutim nismo uspeli i ostalo mi je samo da joj dajem tablete sinuloks koje su joj u to vreme pomogle i ona se oporavila i ponovo ugojila.Ove godine u maju ona je dobila 3 maceta i taj kasalj se ponovo pojavio ali ovog puta ni sinulox ni jos neki antibiotik koji smo joj davali putem tableta nije pomogao.Ovog puta ona se normalno ponasa i jede samo je taj kasalj prisutan. Pred kraj leta su i macici poceli da kaslju.Jedan je dobio temperaturu i vodila sam ga na injekcije antibiotika i to mu je pomoglo da ponov jede i bude veseo ali taj kasalj se uskoro vratio.Druga maca je imala proliv i sa prvim lecenjem se malo oporavila ali posle desetak dana joj je bilo jako lose i uginula je i ona i trece mace.
    Hteli smo da spasemo ovo jedno maleno sto je ostalo pa smo ga stavili u hodnik nase kuce odvojenog vratima od nasih kucnih macaka na dva dana da ne bi bio zajedno sa bolesnim macicima.Jedini simptom koji on ispoljava je taj kasalj kao i kod majke.Otisli smo u bolje opremljenu kliniku za ljubimce i odneli macu na pregled da utvrdimo da li mozemo da ga pridruzimo nasim kucnim mackama,medjutim krvna slika je pokazala da su leukociti ispod donje granice i da je to pokazatelj prisustva virusa.test na FIV i Felv su negativni.Objasnili smo simptome majke macke i pitanje koje nam je veterinarka postavila je da li je trbuh majke naduven.Ona izgleda kao punija macka sa vecim okruglastim stomakom tako da veterinarka sumnja na FIP i preporucila nam je da je ne udomimo zbog nasih maca u kuci da se ne zaraze.Macu smo vratili u dvoriste.
    Javljam vam se jer sam sad u velikom strahu da sam unela virus u kucu.Prebrisala sam celu kucu domestosom jer sam cula da alkohol i asepsol bas i nisu pouzdani za ubijanje virusa a narocito taj hodnik gde je dva dana boravila maca.Strah me je da smo obucom i na rukama taj virus uneli u kucu mada mi je velika uteha vas tekst kojim pisete o tome da to nije toliko zarazno.Ipak,najvise me uplasio podatak da su sijamske macke neotporne na taj virus.Da li je opasno da to bolesno mace ostane u dvoristu kod nas?Moze li tako zaraziti moje kucne ljubimce? Hvala Vam! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovana, hvala na Vašem pitanju, i žao mi je što ste svojom dobrotom pokušavajući pomoći dvorišnim mačkama sada postali zabrinuti za zdravlje Vaših kućnih ljubimaca.
      Kao što ste primjetili u mom tekstu, FIP se ne smatra naročito kontagioznom infekcijom. Literatura navodi podatak da bolesne mačke uglavnom izlučuju nemutirani korona virus i da ga čak izlučuju manje nego mačke koje nose crijevni koronavirus, a ne pokazuju simptome bolesti.
      Zbog te činjenice, kao i zbog toga što FIP nije dijagnosticiran kod mačeta već je sumnja postavljena samo na osnovu Vašeg opisa njegove majke, vjerujem da imate dosta razloga da ostanete optimistični po pitanju zdravlje kućnih mačaka. Ipak zbog činjenice da crijevni korona virus prilikom svog umnažanja u crijevima može u nekom trenutku mutirati i postati sposoban izazvati FIP ja Vam ne mogu garantirati da se u nekom trenutku FIP ne može javiti i kod vaših kućnih mačaka, a koje su mogle doći u kontakt s nemutiranim virusom i prije problema s bolesnim mačetom u dvorištu.
      Što se tiče mačeta koje se nalazi u dvorištu, ne mogu na sebe preuzeti odgovornost za odluku što dalje s njim. Posebno ne na osnovu komunikacije preko interneta. Činjenica je da kod njega nije utvrđen FIP, a smanjen broj leukocita može biti znak i neke druge infekcije. S obzirom da je negativan na FIV i FeLV, i da navodite da prevladavaju respiratorni simptomi mene to u prvom redu upućuje na mačji kalcivirus (FCV) koji je najčešći uzročnik infekcija gornjih dišnih puteva kod mačaka. Ova bolest se za razliku od FIP-a dosta uspješno liječi, a također postoji i cijepivo protiv ove infekcije. Međutim ja vam samo na osnovu vašeg opisa ne mogu reći o kojoj se infekciji radi. Kao veterinar ja sam uvijek za liječenje bolesne životnje, ali ne mogu na sebe preuzeti odgovornost za odluku, zbog toga što internet nije adekvatno mjesto za odluke o liječenju i zbog potencijalne opasnost za vaše kućne ljubimce, posebno jer navodite da nisu cijepljene. Ako se odlučite liječiti mače iz dvorišta svakako bi bilo dobro da nije vani na hladnoći jer će tako uspjeh liječenja biti manji. Također smatram da ako ga stavite negdje u zatvoreni prostor ograničavate i potencijalno širenje virusa na određeni prostor te ćete tako imati bolji nadzor nad mogućim izlaganjem kućnih mačaka virusu nego ako bolesno mače slobodno šeta po dvorištu. Nadam se da sam vam dodatnim informacijama barem malo pomogao i želim Vam puno sreće i uspjeha koji god put odabrali.

      Izbriši
  13. Pozdrav,
    mačak mi je star godinu i 7 mjeseci, jede, pije, obavlja nuždu. Prije desetak dana napuhao mu se trbuh i spavao više nego inače. Zadnja 3 dana smo kod veterinara, dobivao je injekcije i antibiotike, a danas smo napravili rtg i punkciju, dijagnoza je oštećenje jetre, dehidracija, tekućina jantarne boje, dakle vjerojatno FIP. Neprestalno čitam članke, forume, svugdje isto ''nema lijeka, završava smrću'', ali i dalje se ne mogu pomirit s tim. Ne pokazuje znakove da ga boli, i nemam snage dat ga uspavati (možda sebično od mene), želim se boriti, ali ne znam kako ? Šta učiniti ? Pročitala sam komentar di se spominje omega interferonom i kortikosteroidi, pa me zanima gdje se može kupiti ?
    Hoće sam piti, a i na špricu kada mu dajem lijek, no zanima me da li da mu češće dajem vodu ili ne ? Strah me budući da se tekućina skuplja u trbuhu, a s druge strane, veterinar je rekao dok jede i pije može živjet, kada prestane, gotovo je!
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  14. Poštovana,
    kao što ste mogli vidjeti iz mojih prethodnih odgovora, ja na ovom blogu izbjegavam davati odgovore o terapiji bolesti jer to nije profesionalno za pacijente koje nisam pregledao, a posebno bi to bilo neodgovorno za ovako kompleksna stanja kao što je FIP infekcija.
    Što se tiće primjene interferona mogu samo ponoviti ovo što sam ranije napisao; Upotreba interferona u liječenju mačaka zaraženih FIV-om i/ili FeLV-om je jedna od terapija koja se još uvijek istražuje i za sada ne postoji dovoljno podataka za prognozu uspjeha takve terapije, ali neke studije pokazuju stanovito poboljšanje kod određenih pacijenata. Na žalost nema garancije da bi ovakva terapija pomogla, a ako ste spremni pokušati (vezano na Vaš upit gdje nabaviti lijekove) onda preporučujem da se obratite svom veterinaru. U svakom slučaju bilo bi bolje ako možete da nabavite mačji interferon. Na EU tržištu postoji registriran takav preparat, ali ne znam kojim kanalima Vi možete do njega doći. Ono što je bitno naglasiti je da primjena interferona ne garantira izlječenje. Što se tiće pijenja veće količine vode; tekućina koja se nakuplja u trbuhu posljedica je oštećenja na krvnim žilama i ne može se spriječiti ograničavanjem unosa vode.
    Generalno govoreći dijagnoza FIP infekcije nije razlog za trenutnu eutanaziju. Prema Vašem opisu mačak ne pokazuje znakove boli niti je izgubio apetit, niti ima neke ozbilljnije simptome koji upućuju na nižu kvalitetu života. Zato Vas podržavam u odluci da mu pružite šansu da i dalje živi. Nevezano za terapiju interferonom, možete poduzeti različite mjere da mu poboljšate kvalitetu života; kvalitetna prehrana, dodatak raznih preparata koji mogu jačati imunost (vitamini, posebno vit-C, proizvodi s betaglukanom), smanjiti izloženost stresu..., a kod problema disanja koje uzrokuje nakupljanje vode u trbuhu - veterinar može obaviti punkciju i ispustiti dio tekućine. Naravno treba paziti i na izloženost zdravih mačaka prijenosu virusa. Želim Vam puno sreće i uspjeha!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vam puno na odgovoru.
      Svjesna sam da ne možete davati odgovore o terapiji budući da niste pregledali pacijenta, ali kada sam kod veterinara od straha se ničeg ne sjetim pitati nit ih saslušati pozorno.
      Konktaktirala sam poznanike iz vet. ambulante u Americi, Njemačkoj, spremna sam na sve, ali očito uzalud. Zapravo sam sve istražila do sada, sve već znam, ali još uvijek se svaki dan neki tračak nade probudi, i s tim nova pitanja. Rekla sam dok ne pokazuje da ga išta boli, jede, pije i mazi se, riječ na ''e'' ne dolazi u obzir. Obavljat ćemo punkciju da mu bar tako olakšam koliko toliko.
      I za kraj ostaje jedino ''Zaželi želju, možda se čudo dosađuje''.
      Hvala Vam još jednom

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi