PSI / Zarazne bolesti / Zarazni hepatitis pasa (HCC)

Zarazni hepatitis pasa (HCC)

Zarazni hepatitis pasa kontagiozna je akutna zarazna bolest pasa i drugih životinja iz porodice Canidae. Bolest uglavnom prolazi subklinički (bez simptoma) dok kod  mladih pasa može izazvati tešku upalu jetre i završiti letalno (smrtno). Uzročnik infekcije je adenovirus CAV-1 (canine adenovirus 1) koji je srodan s virusom CAV-2( uzročnik respiratornih infekcija kod pasa). 

Za vrijeme akutne faze bolesti virus se nalazi u svim ekskretima/sekretima bolesne životinje a bolest se širi najviše putem mokraće (psi koji prebole bolest izlučuju virus narednih 7-9 mjeseci). 

Infekcija se prenosi pretežno per os (na usta). Nakon ulaska u organizam virus se umnaža u tonzilama što se očituje kao upala tonzila. Nakon toga virus prodire i krv i nastupa stadij viremije koji traje nekoliko tjedana za koje vrijeme virus bude raznesen po cijelom organizmu. Virus uzrokuje oštećenja prvenstveno na jetri, bubrezima i na očima.

Izvor infekcije su bolesni psi i njihovi ekskreti/sekreti. Osim direktno širenja preko sekreta/ekskreta bolesne životinje, bolest se može prenijeti i kontaminiranim predmetima zbog čega je ova bolest izrazito kontagiozna. 

Velika većina slučajeva zaraznog hepatitisa kod pasa prolazi bez ikakvih simptoma a tek kod manjeg broja životinja bolest se klinički manifestira.

Simptomi

Ovisno o snazi imunološkog odgovora organizma nakon ulaska virusa, infekcija može krenuti u nekoliko smjerova;

Perakutni oblika razvija se naglo a životinja ugine u roku nekoliko sati zbog čega vlasnici često pomisle da je životinja otrovana.

Akutni teži oblik traje 5-10 dana uz povišenu temperaturu (41˚C), bezvoljnost, gubitak apetita, tonzilitis, bolnost na palpaciju abdomena, može se javiti i povraćanje ili proljev.

Akutni lakši oblik očituje se istim simptomima kao i prethodni samo su simptomi lakši. Životinja je apatična s blago povišenom temperaturom i gubitkom apetita.

Prvih 48h je najznačajnije za procjenu stanja životinje a psi koji prežive prvih 48h uglavnom se potpuno oporave. 8-10 dana nakon akutnog oblika može se razviti karakteristično zamućenje rožnice (plavo oko – eng. blue eye).

Latentni oblik prolazi bez kliničkih znakova. Ovaj oblik je i najčešći tip zaraznog hepatitisa kod odraslih pasa. Kod bolesnih pasa moguće je primijetiti simptome faringitisa ili tonzilitisa - životinja otežano guta i/ili kašlje, vratni limfni čvorovi mogu biti povećani.   
                                   
Dijagnoza

Bolest se dosta teško utvrđuje na osnovu kliničkih simptoma, posebno kod perakutnog i latentnog oblika. Povišena temperatura uz  povišene vrijednosti jetrenih enzima, leukopenija, poremećaji u zgrušavanju krvi mogu navesti na sumnju da se radi o zaraznom hepatitisu. Bolest se dokazuje serološkim reakcijama,  patonatomski i izolacijom virusa. Diferencijalno dijagnostički treba isključiti leptospirozu.

Liječenje

Simptomatska terapija; nadoknada tekućine i elektrolita ­+ antibiotska terapija protiv sekundarnih bakterijskih infekcija.

Prevencija

U svrhu prevencije bolesti pse je potrebno višekratno cijepiti cjepivom protiv zaraznog hepatitisa pasa. Programi cijepljenja pasa biti će obrađeni kao zasebna tema.

Primjedbe

Popularni postovi