Bolesti probavnog sustava / Proljev / Kako se pripremiti za odlazak veterinaru?

Nerijetko vlasnici kućnih ljubimaca prilikom dolaska u abulantu zaboravljaju da će veterinar od njih zahtijevati cijeli niz podataka koji su mu potrebni za postavljanje ispravne dijagnoze i provođenje prikladne terapije. Improvizacije i nepotpuni odgovori veterinaru otežavaju postavljanje dijagnoze što posljedično odgađa oporavak životinje, a u nekim slučajevima može dovesti i do potpuno neprikladne terapije. Zbog toga je jako važno da vlasnik kada primijeti da životinja ima proljev obrati pažnju na neke detalje koje ćemo ovdje navesti kako bi prilikom pregleda u ambulanti imao spremne odgovore na postavljena pitanja.

Koliko dugo proljev traje?
Koliko često životinja obavlja nuždu? Koliko puta dnevno?
Kako izgleda proljev?Mekana ili vodenasta stolica? Ima li u stolici krvi, sluzi ili neprobavljene hrane? Koje je boje stolica? Zaudara li jako ili možda specifično?
Je li životinja oslabila? Je li deprimirana? Ima li apetit ili nema? Je li životinja smršavila?
Jeste li primijetili da je životinja vani pojela nešto ili je u prehrani dobila nešto što obično ne jede? Jeste li prije pojave proljeva mijenjali nešto u prehrani životinje? Je li životinja mogla doći u kontakt s nekim otrovom?
Ako ste sami pokušavali zaustaviti proljev, što ste davali i u kojoj količini?


Poželjno je na pregled donijeti i uzorak stolice kako bi veterinar mogao pretražiti stolicu na prisutnost parazita.
Ukoliko proljev nije izuzetno jak i ne traje više dana, možete pokušati životinji pomoći promjenom prehrane odnosno davanjem neke od gotovih dijetetskih hrana namijenjenih životinjama koje imaju proljev ili pripremiti dijetalni obroka kod kuće. Na tržištu postoje i preparati  koji se izdaju bez recepta, a mogu pomoći životinji kod blažih oblika proljeva.

U svakom slučaju poželjno je kod svake pojave proljeva obratiti se za pomoć veterinaru kako bi životinja bila pravovremeno pregledana i liječena , a u određenim situacijama pregled je neophodan i hitan;

* ako proljev ne stane unutar dva dana
* ako proljev ne stane ni nakon korekcije prehrane i/ili kućnog tretmana
* ako životinja prestane jesti ili piti
* ako ima temperaturu ili je izrazito depresivna
* ako primijetite krv u stolici
* ako je proljev jako vodenast i/ili životinja obavlja nuždu 7-8 puta dnevno
* ako životinja ima povremene proljeve koji se izmjenjuju sa periodima sa normalnom stolicom
* ako postoji opasnost da je životinja pojela neki otrov

Nakon posjete veterinaru bitno ja zapamtiti da proljev nije izliječen čim je životinja dobila prvu oblikovanu stolicu već je nužno ostati pod veterinarskim nadzorom dok god veterinar nije procijenio da zdravlje životinje više nije ugroženo.

PROLJEV
Akutni proljev
Kronični proljev

Primjedbe

Popularni postovi