Bolesti probavnog sustava / Proljev / Akutni proljev

Akutni proljev

Akutni proljev je jedan od najčešćih problema s kojima se sreću veterinari u ambulantama za male životinje. Postoji cijeli niz uzroka koji su mogli dovesti do ovog poremećaja i ovisno o općem stanju životinje odnosno da li životinja ima temperaturu, apetit, kakvog je raspoloženja ovisit će i daljnji slijed pretraga i isključivanje mogućih uzroka.

Na početku pregleda, a osobito ukoliko je životinja dobrog općeg stanja odnosno nema temperaturu te osim proljeva ne pokazuje neke druge promjene, kao moguće uzroke proljeva potrebno je prvo isključiti pogreške u prehrani i crijevne parazite.

Pogreške u prehrani;
alergija/intolerancija na hranu
hrana loše kvalitete
nagla promjena prehrane
pokvarena hrana

Crijevni paraziti;
helminti (gliste i trakavice MAČKE/PSI)
protozoe (Giardia)

Ukoliko bolesna životinja osim proljeva pokazuje i znakove poremećenog općeg stanja, odnosno ima povišenu temperaturu i/ili izgleda depresivno i nema apetita postoji veća vjerojatnost da je proljev posljedica infekcije, odnosno da se radi o nekoj zaraznoj bolesti. Kod ovakvih slučajeva s povišenom temperaturom i promijenjenim općim stanjem veterinar će vjerojatno napraviti i neke krvne pretrage i/ili neke od testova za dokazivanje zaraznih bolesti.

Zarazne bolesti;

Virusi;
parvoviroza (psi)
štenećak (psi)
coronavirusna infekcija (psi)
panleukopenija (mačke)
FeLV (mačke)
FIV (mačke)

Bakterije;
Salmonela
Clostridium
Campylobacter

Drugi uzroci;
otrovi
hemoragični gastroenteritis
akutni pankreatitis

Terapija

Terapija akutnog proljeva ovisno o utvrđenim uzrocima bit će djelomično različita, a mogli bi je podijeliti na promjenu režima prehrane, potpornu i etiološku terapiju.

Promjena režima prehrane sastojat će se od:
* posta u prvih 24-48 h za vrijem kojih životinja ukoliko ne povraća uzima samo vodu
* dijetalne prehrane hranom za životinje koje imaju proljev (gotova komercijalna ili pripremljena doma)
* kod alergije/intolerancije na hranu prehrana će se sastojati od određenih eliminacijskih dijeta, a životinja kroz određeni period (min. 8 tj.) smije jesti isključivo propisanu hranu

Potporna terapija prije svega odnosit će se na nadoknadu tekućine izgubljene proljevom, a u osnovi znaći:
* Intravenozna nadoknada tekućine i elektrolita ukoliko je životinja dehidrirana i/ili ne unosi vodu i hranu na usta
* Antidijaroici – lijekovi koji se koriste za liječenje proljeva

Etiološka terapija ovisno o uzročniku može se sastojati od:
* Antibiotika širokog spektra
* Antiparazitskih preparata

Kod nekih težih oblika trovanja ili zaraznih bolesti terapija će možda zahtijevati i ambulantno liječenje.


Prevencija

Kao i kod svih drugih zdravstvenih problema i kod proljeva je izuzetno važno preventivno djelovati kako bi smanjili pojavnost bolesti. U ovom slučaju prevencija se sastoji od prikladne i kvalitetne prehrane, redovitog cijepljenja protiv zaraznih bolesti i provođenja redovite antiparazitske terapije. 
Cijepljenjem protiv zaraznih bolesti nećete zaštititi životinju od svih uzročnika na koje životinja može naići u socijalnom kontaktu s drugim životinjama i okolišem, ali možete smanjiti broj potencijalno opasnih uzročnika, a kada se proljev i pojavi olakšati ćete postavljanje dijagnoze jer smo vjerojatnost nekih bolesti isključili već samom činjenicom da je životinja redovito cijepljena. 
Isto vrijedi i za redovito tretiranje životinje protiv parazita jer nažalost još je veliki broj neodgovornih vlasnika koji svoje životinje niti tretiraju protiv parazita niti za njima sakupljaju izmet što okoliš čini jako zagađenim raznim razvojnim stadijima crijevnih parazita. 
Kvalitetna prehrana osim što će smanjiti učestalost pojave proljeva osigurati će i zdrav život vašeg ljubimca.

Kronični proljev
Kako se pripremiti za odlazak veterinaru?

Primjedbe

Popularni postovi