REPRODUKCIJA / PSI / Agalakcija i Mastitis

Od petog tjedna graviditeta mogu se zamijetiti promjene na mliječnim žlijezdama; bradavice se povećavaju i mliječnih žlijezde nabubre. Oko 8. tjedna graviditeta mliječne žlijezde se značajno povećaju i može se pojaviti mlijeko.

Patologija mliječne žlijezde u puerperiju -

Agalakcija

Ukoliko kod kuja i nakon poroda nema izlučivanja mlijeka to stanje se naziva agalakcija. Do agalakcije može doći zbog poremećaja u otpuštanju mlijeka ili može biti posljedica poremećaj u proizvodnji mlijeka.

Potpuni nedostatak produkcije mlijeka javlja se rijetko, a može biti posljedica preranog poroda ili carskog reza. Uzrok prestanka proizvodnje mlijeka može biti loša prehrana, iscrpljenost, stres, hormonski poremećaji i infekcije.

Uzrok poremećaja u otpuštanju mlijeka posljedica je poremećaja u sekreciji oksitocina, i uglavnom se može uspješno rješavati višekratnim aplikacijama oksitocina.

Ukoliko se može ustanoviti uzrok agalakcije, može ga se pokušati liječiti međutim time nećemo na vrijeme riješiti problem prehrane štenadi koja u ovim okolnostima zahtijevaju zamjensku ishranu.

Literatura navodi slučajeve uspješnog rješavanja ovog problema primjenom akupunkture.


 Mastitis – upala mliječne žlijezde

Mastitis je upala mliječne žlijezde koja je posljedica bakterijske infekcije. Kod kuja se obično javlja nekoliko tjedana nakon poroda (u puerperiju), a može se javiti i kod kuja koje se nalaze u stanju lažne trudnoće.

Najčešći uzročnici su bakterije koje se normalno nalaze u okolišu životinje ili su dio normalne kožne flore, kao što su Escherichia coli, stafilokoki i streptokoki. Bakterije u mliječnu žlijezdu mogu ući preko sisnog kanala ili do infekcije dolazi hematogenim (putem krvi) prijenosom s nekog drugog mjesta unutar organizma.

Razloga zašto do mastitisa dolazi baš u ovom vremenu nakon poroda je više;

+Zbog dojenja sise su iziritirane, a mogu imati i ozljede što olakšava ulazak bakterija.
+Zbog svih hormonskih promjena koje su se dešavale, organizma majke tj. njen obrambeni sustav može biti znatno slabiji nego inače.
+Zbog poroda i svih dešavanja u porođajnom traktu, kontaminacija bakterijama u organizmu je sigurno veća nakon poroda  nego inače, a bakterije putem krvi mogu dospjeti do mliječne žlijezde.
+U vrijeme graviditeta dolazi i do aktivacije crijevnih parazita (Toxocara canis) koji su do tada mirovali začahureni u organizmu kuje, a njihova aktivnost u probavnom traktu može olakšati migraciju bakterijama koje se nalaze u crijevima i koje onda putem krvi mogu doći do mliječnih žlijezda i dovesti do infekcije.

Kada se sve navedene okolnosti uzmu u obzir, te povežu s mliječnom žlijezdom koja je u fazi laktacije (produkcije mlijeka) što daje idealnu hranjivu podlogu za razvoj bakterija, jasno je zašto se mastitisi javljaju upravo u vremenu nakon poroda. Naravno da loši higijenski uvjeti za vrijem poroda i nakon značajno povećavaju mogućnost infekcije.

Obzirom da kuje imaju više pari mliječnih žlijezda, mastitis može zahvatiti jednu ili više mliječnih žlijezda. Zahvaćene žlijezde postanu tople, crvene, povećane i bolne na dodir. Mlijeko ovisno o jačini infekcije može ostati nepromijenjeno ili postane viskoznije.  Ovisno o primjesama krvi i purulentnog sadržaja, dolazi i do promjene boje od žute do smeđe. 

Kuja može imati povišenu temperaturu, može doći i do gubitka apetita i utučenosti, tako da može početi zanemarivati svoju štenad. Zbog toga se primijeti i nemir kod štenadi koja se glasaju više nego inače.

Normalno da pojava mastitisa zahtjeva odlazak veterinaru i prikladnu terapiju. Neliječeni mastitis može dovesti do formiranja apscesa, razvoja gangrene i u težim slučajevima do razvoja septičkog šoka i uginuća kuje. 

Terapija uključuje davanja prikladnih antibiotika, stavljanja obloga na zahvaćene mliječne žlijezde i masažu, dok kod razvoja apscesa uključuje i kiriršku drenažu. Ovisno o stupnju upale i tipu antibiotske terapije ovisit će dali štenad može ostati uz kuju ili ih treba odvojiti i prihranjivati zamjenskim mlijekom.

Primjedbe

Popularni postovi