REPRODUKCIJA / PSI / Porod

Porod

Prema definiciji porod je fiziološki završetak graviditeta pri čemu zreli plod preko porođajnog kanala napušta organizam majke.

Najčešće porođaj prođe bez većih problema i ne zahtjeva pomoć od strane vlasnika, ipak zbog mogućih komplikacija potrebno je biti upoznat sa cijelim procesom kako bi znali u pravom trenutku odreagirati na ispravan način.

Ukoliko vlasnik nema iskustva s porodom, a posebno kada se radi o kuji koja se nije prije oštenila, dobro je da porodu bude nazočna i osoba koja ima iskustva s porodom kuja.

Poželjno je i obavijestiti Vašeg veterinara o očekivanom danu poroda kako bi veterinar bio u pripravnosti.  Nije loše ni i obaviti Rtg pregled prije poroda kako bi znali koliko štenadi treba očekivati u leglu i koliki su, jer to može utjecati na tijek poroda. Samo jedan do dva ploda u maternici mogu zbog nedovoljne stimulacije uterusa i veličine plodova biti značajna predispozicija za distociju (teški porod).

Znakovi koji prethode porodu

Negdje 12 – 24 sata prije početka trudova kod gravidnih kuja dolazi do značajnog pada tjelesne temperature za pola do cijeli stupanj (s 38.5 º C na 37.5º C), što uzgajivači uzimaju kao indikator da će do poroda doći u narednih 24h. Ipak, treba imati u vidu da temperatura kod gravidnih kuja u zadnjem tjednu graviditeta oscilira i bude niža nego kod negravidnih životinja. Zato je potrebno svakodnevno mjeriti temperaturu kako bi detektirali ovaj značajni pad koji govori da bi to poroda trebalo doći u narednih 12-24 sata.

Tijekom zadnje 2-3 dana prije poroda kuja počinje pokazivati karakteristično ponašanje kao što je traženje tamnije, mirnije mjesto i pripremanje mjesta za okot. Kuja može pri tome odbijati hranu 1-2 dana prije poroda, može biti nemirna ili potištena. Produkcija mlijeka može započeti neko vrijeme prije poroda ali i ne mora, te se ne može koristiti kao indikator poroda. Stidnica može biti edematozna i može se pojaviti iscjedak.

Stadiji poroda

Porod možemo podijeliti u tri stadija;

1)    stadij otvaranja - opuštanje i otvaranje cerviksa
2)    stadij istiskivanja – izlazak šteneta
3)    stadija istiskivanja posteljice

Kod mnogoplodnih životinja kao što je pas, zadnja dva stadija se ponavljaju sa izlaskom svakog ploda. Uvijek je potrebno obratiti posebnu pažnju na broj istisnutih posteljica koji naravno mora odgovarati broju rođene štenadi.

Prvi  stadij poroda

Za vrijeme ove faze poroda, koja traje u prosjeku od 6 sati pa sve do 12 sati (kod prvorotkinja može i do 36 sati), dolazi do opuštanja i otvaranja cerviksa (grljak maternice ili cerviks je ulazni dio u maternicu, na granici maternice i rodnice, koji povezuje vanjske i unutarnje ženske spolne organe). Prisutne su i blage kontrakcije maternice, ali nema primjetnog abdominalnog tiskanja.  U to vrijeme kuja postaje nervozna, naizmjenično ustaje i liježe, dahće, trese se. Može se primijetiti grižnju jastuka i prekopavanje mjesta za okot zbog boli, a može doći i do povraćanja.

Drugi stadij poroda

Ova faza obilježena je jakim kontrakcijama uterusa i vidljivim napinjanjem, koje dovodi do istiskivanja šteneta iz porođajnog kanala. Kuje obično porađaju u ležećem položaju ali neke se mogu poroditi i stojeći. Oko 60% štenadi izići će se s glavom naprijed. Za vrijeme poroda kuja bi trebala instinktivno početi lizati štene i oslobodit ga plodnih ovojnica, a nakon toga i zubima pregristi pupkovinu. Međutim, ako je kuja neiskusna i ako primijetite da se ne ponaša odgovarajuće onda je potrebna asistencija vlasnika. Prvo je potrebno osloboditi štene iz plodnih ovojnica kako bi mu omogućili nesmetano disanje i to tako što će ih prstima potrgati i izvaditi štene vani. Nakon toga potrebno je sterilnim škarama prerezat pupkovinu na udaljenosti otprilike 1-1,5 cm od tijela šteneta, podvezati pupkovinu i dezinficirati jodom. Svako štene treba i dobro posušiti čistim ručnikom i staviti ga uz majku da ga podoji. Kuja obično između dva šteneta uspije podojit prethodno rođeno štene.

Postoje tri znaka po koji nam govore da je kuja iz prvog stadija prešla u drugi stadij poroda:
izlazak plodne tekućine
- vidljivo napinjanje abdomena
temperatura se u ovoj fazi vraća na normalnu ili je blago povišena

Trajanje druge faze porođaja odnosno faze istiskivanja šteneta, može biti dosta različito kod svake pojede kuje ali i između pojedine štenadi unutar jednog legla. U prosjeku traje 3-12 sati. Jednom kada nastupe primjetne kontrakcije, štene bi trebalo biti rođeno unutra 4 sata; snažni kontinuirani trudovi kroz 30 minuta bi trebali dovesti do poroda. Vrijeme između poroda dva šteneta također je varijabilno. Drugo i sva naredna štenad obično se poroda nakon trudova ne dužih od 30 minuta. Odmor između dva šteneta koji je duži od 3-4 sata smatra se nenormalnim.

Treći stadij poroda

Ovo je faza tijekom koje dolazi do izbacivanja posteljice. Posteljica obično bude izbačena 15 minuta nakon ploda ali isto tako može se desiti da posteljica bude izbačena odvojeno prije šteneta, s štenetom ili nakon šteneta. Kao što je navedeno ranije, potrebno je brojiti izašle posteljice kako bi bili sigurni da su sve izišle vani. 

U literaturi postoje stanovite tvrdnje kako hormoni iz placente utječu na produkciju mlijeka i involuciju maternice i dok neke kuje to instiktivno čine, neke druge ne pokazuju interes. Stvar je odluke vlasnika hoće li životinji dozvolit da pojede posteljice, ali ako ima više štenadi ne bi trebalo dozvoliti da kuja pojede sve placente kako ne bi došlo do problema s probavom (proljev/povraćanje).

Porod je obično gotov u roku 6 sati od početka drugog stadija poroda, ali može potrajati i do 12 sati. Kada se  kuja nakon poroda smiri i brine za štenad; čisti ih i doji, to je dobar znak da je porod završio.

Nakon poroda je normalno da kuja ima iscjedak koji nazivamo lohije. Lohije su mukoidni iscjedak koji može biti crven, smeđi ili zeleni, bez mirisa, koji se postepeno smanjuje i potpuno prestaje do 3 tjedna nakon poroda.

Statistike iz literature navode oko 12% -tni gubitak štenadi, s tim da 65 % te štenadi ugine već za vrijeme poroda ili u prvom tjednu života dok su nakon 3. tjedna uginuća štenadi jako rijetka.

Fiziologija poroda

Kompleksan hormonalni mehanizam koji kod kuja pokreće porođaj nije do kraja razjašnjen. Priprema spolnih organa za porođaj, odvija se pod kontrolom cijelog niza hormonalnih promjena koje započinju rastom razine estrogena i postepenim padom razine progesterona te produkcijom prostanglandina (PGF2a) od strane placente i uterusa.

Kao rezultat sazrijevanja, nadbubrežna žlijezda ploda počinje lučiti kortikosteroide, koji svojim djelovanjem pokrenu porođaj te tako možemo reći da sam plod pokreće svoj porod.

Kortikosteroidi koje luči nadbubrežna žlijezda ploda aktiviraju placentarni enzim 17a -hidroksilaza koji stimulira pretvorbu progesterona u estrogen.

Povišena razina estrogena utječe na cerviks tako što mu mijenja strukturu kolagenih vlakana i dovodi do omekšavanja cerviksa. Pod djelovanjem estrogena dolazi do pojačane osjetljivosti miometrija (srednji sloj maternice građen od mišićnih vlakana) na oksitocin (hormon hipofize koji izaziva kontrakcije maternice pri porodu). Također pod djelovanjem estrogena dolazi do aktivacije enzima fosfolipaza A2 koji pokreće produkciju i oslobađanje prostaglandina PGF2a.

Produkcija prostaglandina dovodi do luteolize odnosno regresije žutog tijela i značajnog pada razine progesterona, a ovaj pad koncentracije progesterona omogućava kontrakcije maternice koje su potrebne za istiskivanje ploda.

PGF2a  pokreće i proizvodnju relaksina. Relaksin je hormon pod čijim utjecajem dolazi do pripreme porođajnog kanala tako što uzrokuje relaksaciju pelvisa (zdjeličnih ligamenata) i reproduktivnog trakta.

Tiskanjem ploda, plod i plodne ovojnice stimuliraju osjetilne receptore u cerviksu i rodnici (Fergusonov refleks) što preko hipotalamusa djeluje na hipofizu da luči oksitocin. kao što je navedeno oksitocin djeluje na miometrij uterusa tako što izaziva kontrakcije koje potiskuju plod kroz porođajni kanal i dovode do poroda.


Kažu da slika vrijedi 1000 riječi, a kako ovo sve gore napisano izgleda u živo može se lijepo vidjeti iz ova dva videa koja sam pronašao na YouTube-u....








Primjedbe

  1. Puno hvala na detaljnoj pomoci! ;)
    (2god.vefa)

    OdgovoriIzbriši
  2. Drago mi je ako je nekome koristilo! Sretno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala puno na ovim informacijama, napokon nešto zbilja korisno iz reprodukcije pasa nakon duge potrage za adekvatnom literaturom za pripremu ispita iz porodništva i reprodukcije :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga kolegice, drago mi je da Vam je ovaj blog bio od koristi! Kao adekvatnu stručnu literaturu iz reprodukcije pasa mogu Vam preporučiti nekoliko knjiga na engleskom jeziku pa me ako to želite slobodno kontaktirajte putem e-maila. Sretno s ispitom!

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi