REPRODUKCIJA / PSI / Puerperij (Babinje)

Puerperij 

Puerperij je naziv za period od poroda do povratka u predgravidni stadij. To je vrijeme u kojem nestaju promjene na spolnim organima koje su nastale za vrijeme graviditeta i poroda, a traje ukupno od 3 do 5 tjedana. Proces kojim se spolni organi vračaju u stadij prije graviditeta naziva se involucija.

U prvih 3-6 dana nakon poroda uslijed promjena koje se dešavaju na maternici i mliječnim žlijezdama normalno je da kod kuja tjelesna temperatura bude lagano povišena; negdje oko 39,2 °C, s tim da ne bi smjela preći 39,5 °C.

U ovoj fazi nakon poroda normalnim se smatra i da kuja ima blagi iscjedak koji nazivamo lohije. Lohije se cijede prvih 5-10 dana (najkasnije do 3. tjedna), međutim kako kuje ližu lohije često ih se uopće i ne primijeti. U početku su crno-zelene (na rubu placente se formiraju hematomi, a razgradnjom krvi u hematomima nastaje zeleni pigment), a pred kraj postaju sluzavo-vodenkast i crvenkaste boje. Lohije su bez mirisa, a ako bi došlo do promjene njihovog izgleda i mirisa to bi bio znak neke patologije puerperija.


- Patologija puerperija -

Krvarenje

Kao što je u ranijim navedeno, nakon poroda je normalno da kuja ima iscjedak iz stidnice u kojem može biti blagih primjesa krvi ali taj iscjedak ne smijemo zamijeniti s ozbiljnim krvarenjem kada je prisutna veća količina krvi. Krvarenje iz stidnice može biti posljedica  oštećenja krvnih žila u porođajnom kanalu, ili rupturu maternice ili rodnice. Uzrok krvarenja treba ustanoviti pregledom stidnice i rodnice, a u nekim slučajevima potrebno je izvršiti eksplorativnu ili dijagnostičku laparotomiju (otvaranje trbušne šupljine) da bi se pronašao uzrok krvarenja i saniralo problem.


Zaostajanje posteljice

U dijelu u kojem je bilo govora o stadijima poroda, opisan je treći stadij poroda za vrijeme  kojeg dolazi do izbacivanja posteljice. Međutim, kod nekih kuja za vrijeme poroda ne dođe do izbacivanja jedne ili više posteljica što onda nazivamo retencija ili zaostajanje posteljice.

U slučaju kada posteljica nije izišla ni 4-6 sati nakon izlaska ploda, potrebno je potražiti pomoć veterinara.

Nekada je zaostalu posteljicu moguće ukloniti manuelno kroz rodnicu, a nekada će veterinar aplicirati uterotonike kojima će potaknuti izbacivanje posteljice. Ovisno o općem stanju životinje može biti potrebna i antibiotska terapija. 

Iako vlasnici paze i pokušavaju izbrojiti broj istisnutih posteljica, ponekad je teško biti siguran da su sve posteljice izašle vani. Pojava gustog tamnog iscjedka iz rodnice upućuje na retenciju posteljice.


Izvala maternice

Izvala ili prolapsus maternice nije tako česta komplikacija nakon poroda kuja, a ako se desi onda je to obično odmah nakon izlaska zadnjeg šteneta ili unutar nekoliko sati. Maternica kuja sastoji se od tijela i dva roga, a sama izvala maternice može biti djelomična ili potpuna (oba roga maternice vire iz stidnice). Maternica po izgledu nalikuje crijevima, s tim da se na njenoj stjenci primjećuju placentarna (placenta = posteljica) crveno-smeđa područja sa zeleni rubom.

Ovo stanje zahtjeva hitnu intervenciju veterinara jer dugotrajno izlaganje maternice vanjskim utjecajima može dovesti do gubitka maternice ali i ugroziti život kuje. Što je izvala maternice dulje trajala to su promjene na njoj opsežnije što otežava njenu repoziciju i daje lošiju prognozu.

Ako je izvaljena maternica bila duže vrijeme izložena ozljedama i prljavštini, doći će od krvarenja i nekroze stjenke te bi repozicija tako promijenjene maternice dovela kasnije do razvoja infekcije. Stoga se u takvim slučajevima izvodi ovarijohisterektomija ( odstranjivanje jajnika i maternice - kastracija ).

Ukoliko se intervenira brzo nakon izvale i ako nije došlo do veći promjena na samoj maternici, vrši se repozicija. Najčešće se to izvodi tako da se izvrši laparomotija (otvaranje trbušne šupljine)  i maternica kroz otvor na trbuhu povuče kroz stidnice i rodnice natrag na svoje mjesto.


Akutni metritis

Radi se o upali maternice koja se javlja neposredno nakon poroda. Uzrok infekcije su bakterije koje ulaze u maternicu kroz otvoreni cerviks, a okolnosti koje mogu dovesti do infekcije su porodi u lošim higijenskim uvjetima, teški porod, zaostajanje posteljice ili zaostali plod.

Glavni simptom metritisa bit će purulentni (gnojni) vaginalni iscjedak. Osim iscjedka javit će se povišena temperatura i pogoršanje općeg stanja kuje; slabost, deprimiranost, dehidracija. Za procjenu stanja uterusa radi se ultrazvučna ili Rtg pretraga.

Ukoliko se želi sačuvati reproduktivna funkcija kuje, bolest se pokušava sanirati konzervativno uz pomoć lijekova; antibioticima, rehidracijom i evakuacijom sadržaja iz uterusa.

Kod težih slučajeva i onda kada nam nije bitno da se kuja dalje razmnožava terapija izbora je ovarijohisterektomija (odstranjivanje jajnika i maternice - kastracija).

U svakom slučaju, pojava purulentnog iscjedka zahtjeva da se životinja hitno odvede veterinaru.


Eklampsija – puerperalna tetanija

Eklampsija ili puerperalna tetanija javlja se kod kuja obično malih pasmina i to najčešće u prvih 3 tjedna nakon poroda, a ponekad i neposredno prije ili za vrijeme poroda.

Ovo stanje posljedica je pada koncentracije ekstracelularnog kalcija, što se javlja kao posljedica velikog utroška kalcija koji kuja treba za razvoja kostura plodova i produkciju mlijeka za vrijeme dojenja.

Jako bitan faktor u sprečavanju razvoja eklampsije je pravilna prehrana za vrijeme graviditeta, uz napomenu da postoje određene studije koje ukazuju da i prevelika količina kalcija dodana u hrani za vrijeme graviditeta može dovesti do teškog poroda i eklampsije.

Kod kuja koje su već imale slučaj eklampsije preporučuje se davanje preparata kalcija (kalcij-karbonata + vit D) nakon poroda za vrijeme laktacije u količini do 100mg/kg dnevno raspoređen na više obroka.

Ovo stanje očitovat će se kod kuje u početku kao nemir, dahtanje, slinjenje, a kasnije prelazi u grčeve i ataksiju (poremećaja ravnoteže ili koordinacije pokreta), visoka temperatura i tahikardija (povišena frekvencija srčanog ritma). Životinja može uginuti zbog čega se ovo stanje smatra hitnim stanjem u veterinarskoj ginekologiji i zahtjeva brzu intervenciju veterinara.

Terapija se sastoji od intravenoznog davanja kalcija i glukoze pri čemu je zbog utjecaja kalcija na srce jako bitno pratiti rad srca. Kod kuja kod kojih se pojavi enklampsija smatra se da postoji predispozicija da se stanje ponovi.

Primjedbe

Popularni postovi