REPRODUKCIJA / PSI / Teški porod (Distocija)

Teški porod - Distocija

Distocija ili teški porod je onaj porod pri kojem kuja nije u mogućnosti bez pomoći istisnuti plod kroz porođajni kanal. Literatura navodi kako se teški porodi kod kuja javljaju u prosjeku u 5% slučajeva, što nije velik postotak ali treba imati u vidu da je kod nekih pasmina ta učestalost znatno veća.

Prema uzroku distocije se dijele na maternalne (uzrok je u majci) i fetalne (uzrok je u plodu). Postoji cijeli niz situacija kod majke ili ploda koje mogu dovesti do obstruktivne distocije pa ću navesti samo neke; preveliki plodovi, abnormalni plodovi, nepravilni položaji ploda, ruptura ili torzija maternice, razne nepravilnosti u građi porođajnog kanala itd. Međutim u praksi se u više od 70% slučajeva distocije kod kuja, radi o atoniji uterusa (nedostatak kontrakcija maternice).

Postoje dva tipa atonije uterusa.

Primarna atonija

Primarna atonija može biti potpuna ili parcijalna. Kod potpune primarne atonije, kuja ne pokazuje nikakve znakove nadolazećeg poroda ili ne nastupa prijelaz iz prvog stadija u drugi stadij poroda. Kod ovog tipa atonije injekcije oksitocina obično nemaju nikakav učinak, a terapija izbora je carski rez. Kod parcijalne primarne atonije postoje kontrakcije uterusa koje započnu porod ali nisu dostatne da bi kuja uspješno završila porod. Kod ovog tipa atonije prvo je potrebno provjeriti da nije prisutna obstrukcija u porođajnom kanalu (maternalna ili fetalna), a ako je nema problem se često može riješiti i aplikacijom lijekova. Ako se medikamentozna terapija pokaže neučinkovita onda i ovdje treba izvesti carski rez.

Sekundarna atonija

Sekundarna atonija uterusa nastupi kao posljedica umora muskulature uterusa nakon obstruktivne distocije ili poroda jako velikih plodova. Da bi kuja uspješno završila porod, ponekad je dovoljno potaknuti kontrakcije maternice  aplikacijom lijekova . U slučajevima kada medikamentozna terapija nema zadovoljavajući učinak, terapija izbora je opet carski rez.

Kod velikih životinja zbog većeg porođajnog kanala, veliki broj nepravilnosti moguće je riješiti manualnom manipulacijom plodom, međutim kod kuja zbog uskog porođajnog kanala većina obstruktivnih distocija mora se rješavati kirurški.

Zbog individualnih razlika među životinjama i varijacija u trajanju pojedinih stadija poroda, neiskusnom promatraču nije uvijek jednostavno procijeniti u kojem slučaju se radi o distociji (što zahtjeva veterinarsku intervenciju), a kada se radi o normalnom porodu. Kada se radi o teškom porodu, jako je bitno da se pomoć veterinara zatraži na vrijeme jer o tome ovisi preživljavanje plodova, a nekada i majke.

Neke od situacija koje traže veterinarsku pomoću su;
  • Nema znakova poroda nakon isteka normalnog trajanja graviditeta
  • Prošlo je 24 sata od uobičajenog pada temperature, a kuja još nema trudova
  • Ako i nakon 30 minuta jakih i kontinuiranih trudova nema izlaska ploda
  • Ako je između dva šteneta prošlo više od 3-4 sata bez trudova
  • Ako se pojavi smrdljiv, gnojan, zelen iscjedak

Kao i inače moj savjet je da uvijek kada niste sigurni u ozbiljnost stanja (bez obzira radi li se o običnom proljevu ili o teškom porodu), najbolje je potražiti pomoć veterinara. Bolje je da tražite veterinara i onda kada vam nije potreban nego da njegovu pomoć potražite prekasno. Naravno da će intervencija veterinara, bila nužna ili ne, iziskivati materijalni trošak ali radi se o dobrobiti vašeg ljubimca. 

Primjedbe

Popularni postovi