MAČKE / Zarazne bolesti / Panleukopenija

Zarazni enteritis mačaka

Panleukopenija - zarazni enteritis mačaka (mačićnjak) akutna je i vrlo zarazna bolest mačaka.

Prvenstveno napada mlade nevakciniranih mačiće a očituje se povišenom temperaturom, leukopenijom (smanjen broj leukocita - bijele krvne stanice), proljevom i dehidracijom te velikim letalitetom. Uzročnik je vrlo infektivan parvovirus – mačji virus panleukopenije (FPV).

Virus je jako otporan i dugo opstaje u okolišu a izvor infekcije su bolesne životinje, njihove izlučevine (naročito feces) te lešine uginulih životinja. Infekcija se prenosi direktnim kontaktom s bolesnom životinjom i njenim sekretima te neizravnim kontaktom preko ljudi, kontaminirane hrane i vode, posuda za hranu, košara itd. Mjesto ulaska virusa u organizam je sluznica probavnog trakta.

Simptomi

Inkubacija (period između infekcije i pojave simptoma zarazne bolesti) traje 2-9 dana nakon čega se bolest manifestira jakim općim infekcioznim sindromom; temperatura 40-40,6°C, gubitak apetita, depresija i opća slabost.

Životinja učestalo povraća, javlja se profuzan proljev – rjeđe s primjesama krvi. Abdomen je bolan na palpaciju – životinja leži potrbuške s glavom naslonjenom na prednje šape. Dlaka postaje neravna i nakostriješena, iz nosa i očiju cijedi se mukopurulentan (sluzavo-gnojan) iscjedak a u ustima se razvije stomatitis (upala sluznice usta) s erozijama. Bolest traje 3-7 dana i često završava smrću životinje.

Dijagnoza

Bolest se utvrđuje na osnovu karakterističnih kliničkih simptoma , epizootioloških podataka (pojavnost i kretanje bolesti) i hematograma (pretraga krvi), a dokazuje se serološkim pretragama (dokazivanje prisutnosti antitijela) što se u ambulantnim uvjetima rijetko provodi.

Liječenje

Obzirom da bolesne životinje izlučuju virus nužno ih je izolirati od zdravih mačaka.

Uzročnik bolest je virus te bi se etiološki mogao davati hiperimuni serum (serum s antitijelima), ali u ambulantnim uvjetima se uglavnom provodi simptomatska terapija; nužno je spriječiti dehidraciju davanjem infuzije, suzbijati proljev i povraćanje a vitamini i antibiotici širokog spektra daju se kao prevencija protiv sekundarnih bakterijskih infekcija.

Dok životinja povraća potrebno je uskratiti vodu i hranu ali zbog bržeg oporavka poželjno je što prije nakon prestanka povraćanja ponovno postepeno uspostaviti hranjenje bolesne životinje. Na tržištu postoje gotove lako probavljive dijetne hrane za stanja akutnih proljeva.

Iako je smrtnost kod ove bolesti izrazito visoka, ako je terapija započela na vrijeme prognoza je relativno dobra. Kod životinje koja preživi 5. dan bolesti smatra se da ima dobre izglede za oporavak od bolesti.
 
Prevencija/Cijepljenje

Bolest napada mlade mačke starije od 3 mjeseca (smatra se da su ranije zaštićene antitijelima koja su dobile od majke) a zbog velike otpornosti i infektivnosti virusa smatra se da su gotovo sve mačke do dobi od godinu dana bile izložene virusu. Zbog svega navedenog u svrhu prevencije bolesti mačke je nužno višekratno cijepiti cjepivom protiv panleukopenije. Program cijepljenja mačića biti će obrađen kao zasebna tema.

Primjedbe

Popularni postovi