REPRODUKCIJA / PSI / Dijagnostika graviditeta

Dijagnostika graviditeta

Nakon što se kuja sparila, mnogi vlasnici a osobito uzgajivači žele znati je li kuja ostala gravidna. Nekada im je to bitno da bi se na vrijeme mogli pripremiti za porod, a nekada da bi se ocijenilo kakav će taj porod biti (veći plodovi = moguć teški porod). Zbog toga je razvijeno nekoliko tehnika kojima se može utvrditi graviditet kod kuja. Sve tehnike nisu jednako pouzdane niti su sve izvedive u svim fazama graviditeta, te o tome ovisi i procjena koju će veterinar donijeti nakon pregleda.

Abdominalna palpacija

Ova tehnika provodi se tako da veterinar preko abdomena pokušava palpirati maternicu. Ova metoda dijagnostike graviditeta može se koristiti od 3-4 tjedna nakon parenja, a pouzdanost procjene gravidnosti, ovisi najviše o iskustvu veterinara. Ako pregled obavlja iskusan veterinar rijetko se dešava da proglasi gravidnom kuju koja to nije, međutim prilikom pregleda teško je 100% tvrditi da kuja nije gravidna samo nakon ovog pregleda. Otežavajuća okolnost može biti debljina kuje, nemir i nedozvoljavanje pregleda, napet abdomen prilikom palpacija. Na ovaj način ne možemo odrediti broj niti vitalnost plodova.

Ultrazvuk

Ultrazvuk se može koristiti u dijagnostici graviditeta najranije od 16-20 dana. Otkucaji srca fetusa mogu se vidjeti ultazvukom od 25. dana graviditeta. Sigurnost pretrage ovisi o iskustvu pretraživača, a najpouzdaniji je nalazi između 28 -35 dana graviditeta. Ovom metodom može se ocjenjivati broj plodova (ne tako pouzdano kao na Rtg) i njihova vitalnost.

 Rtg

Rendgenska snimka može se koristiti za dijagnostiku graviditeta najranije od 42-45 dana kada dolazi do osifikacije (skelet fetusa postaje vidljiv). Korištenje ove tehnike u ranijem stadiju graviditeta može dovesti do pogrešne dijagnoze (npr. dijagnosticira se graviditet, a radilo se o pijometri). Ova metoda je najbolja za procjenu broja plodova i točnu ocjenu veličine ploda.




 Koncentracija hormona

Koncentracija progesterona, estrogena i prolaktina gotovo je identična kod gravidnih kuja i negravidnih kuja u metestrusu tako da se koncentracija ovih hormona ne može koristiti u dijagnosticirati graviditeta.

Postoje testovi kojima se mjeri razina relaksina koji je specifičan za gravidne kuje a može ga se utvrditi između 26-30 dana nakon ovulacije. Najpouzdanije je ako se koristi nakon 28. dana. Nije moguće utvrditi ni veličinu ni vitalnost plodova. Relaksin ostaje pozitivan kroz stanovito vrijeme i nakon prekida trudnoće.

Druga metoda je mjerenje razine proteina akutne faze koja je kod gravidnih kuja za razliku od negravidnih značajno povećana nakon 28. dana. Poznato je da se vrijednosti ovog parametra povećavaju i kod nekih bolesti (npr. pijometra) tako da ovaj nalaz nije specifičan za graviditet što treba imatu u vidu kod procjene rezultata.

Primjedbe

Popularni postovi