Bolesti probavnog sustava / Proljev

PROLJEV

Kada kažemo da životinja ima proljev to znači da je došlo do promjene u konzisenciji izmeta/fecesa odnosno da je došlo do povećanja količine vode u izmetu. Kao posljedica povećane koncentracije vode feces postaje mekši nego kod zdrave životinje, pa sve do izuzetno vodenast kod jakog profuznog proljeva. Osim promjene konzistencije najčešće dolazi i do promjene boje i količine fecesa što veterinara dodatno usmjerava na moguće uzroke nastalog proljeva.

Patofiziologija proljeva – kako nastaje proljev?

Ukoliko se patološki proces koji je doveo do proljeva nalazi u tankom crijevu onda kažemo da životinja ima enteritis; u izmetu koji dolazi iz tankog u debelo crijevo količina vode nadmašuje apsorpcijske mogućnosti debelog crijeva što za posljedicu ima proljev. Ukoliko se patološki proces nalazi u debelom crijevu onda kažemo da životinja ima kolitis; normalna količina vode koja izmetom dolazi iz tankog u debelo crijevo nije apsorbirana uslijed poremećenog/smanjenog apsorpcijskog kapaciteta debelog crijeva što opet za posljedicu ima proljev.
Do promjene u količini vode izlučene izmetom dolazi uslijed poremećaja nekih fizioloških mehanizama u organizmu; hipersekrecije, poremećene propusnosti, poremećene pokretljivosti crijeva i malapsorpcije. Kod većine proljeva radi se o kombinaciji više navedenih mehanizama gdje jedan od njih ima dominantnu ulogu.

Hipersekrecija

Nezrele stanice na bazi crijevnih resica izlučuju (sekrecija) vodu i elektrolite u lumen crijeva, a istovremeno voda i elektroliti bivaju natrag apsorbirani od strane zrelih stanica koje se nalaze na vrhovima crijevnih resica. Ovaj mehanizam naziva se dvosmjerni flux i kod zdravih životinja količina vode i elektrolita koju crijevne resice apsorbiraju uvijek premašuje količinu izlučenu sekrecijom. Kod određenih bolesti kao npr. infekcija enterotoksičnim bakterijama (E. coli) ; bakterija proizvodi supstance koje u crijevima potiču hipersekreciju do te mjere da ona prelazi apsorpcijske sposobnosti tankog i debelog crijeva i dolazi do pojave proljeva.

Poremećaj permeabilnosti / propusnosti

Kod određenih bolesti u probavnom sustavu dolazi do poremećaja u propusnosti crijeva što dovodi do gubitka tekućine. Ovisno o stupnju promjena izgubljena tekućina može sadržavati elektrolite i/ili proteine iz plazme. U ovom zadnjem slučaju govorimo o „enteropatiji s gubitkom proteina“ i upućuje na teža oštećenja u probavnom traktu.

Poremećaj pokretljivosti

Poremećaje u pokretljivosti crijeva nekada se smatralo jednim od uzroka pojave proljeva dok danas prevladava mišljenje da promjene u pokretljivosti nastaju kao posljedica proljeva, a ne kao primarni uzrok proljeva.

Malapsorpcija

Malapsorpcija može biti posljedica narušene strukture crijeva i/ili poremećenih biokemijskih mehanizama. Virusne bolesti poput parvoviroze i koronavirusa koje uzrokuju oštećenja crijevnih resica ili promjene strukture crijeva kod nekih upalnih bolesti i tumora za posljedicu imaju narušenu apsorpciju tekućine, elektrolita i nutrienata (hranjivih tvari). Malapsorpcija osnovnih hranjivih tvari (ugljikohidrati, masne kiseline) kao i razgradnja tih tvari od strane bakterija prisutnih u crijevima dovodi do značajnog osmotskog efekta - nastale osmotski aktivne tvari zadržavaju vodu u crijevima, a mogu djelovanjem na mukozu crijeva poticati sekreciju tekućine u lumen crijeva.

Simptomi/Dijagnoza

Kada imamo životinju s proljevom ovisno o tome koliko dugo je prisutan poremećaj sam simptom možemo definirati kao akutni proljev ili kronični proljev.

Prvi sljedeći korak u dijagnostici bio bi određivanje lokalizacije patološkog procesa koji uzrokuje proljev na tanko ili debelo crijevo. Ako se radi o procesu u tankom crijevu govorimo o enteritisu a kod sumnje na promjene u debelom crijevu govorimo o kolitisu te ukoliko su zahvaćeni i tanko i debelo crijevo govorimo o enterokolitisu. Ovisno o lokalizaciji patološkog procesa javit će se klinički simptomi koji su specifični za taj oblik;

Tanko crijevo:
količina fecesa; povećana
učestalost defekacije; povećana
tenesmus / bolnost; nije prisutna
krv u stolici; melena
sluzi u stolici; može biti manja količina
ostalo; značajan gubitak tj.mase/dehidracija

Debelo crijevo:
količina fecesa; smanjena ili normalna
učestalost defekacije; značajno povećana
tenesmus / bolnost; prisutna
krv u stolici; može biti prisutna
sluzi u stolici; velika količina sluzi
ostalo; manji gubitak tj.mase/dehidracija

Akutni proljev
Kronični proljev
Kako se pripremiti za odlazak veterinaru?

Primjedbe

Popularni postovi