Alergija na ubod buha

Alergijski dermatitis uzrokovan ubodom buha kožna je bolest u pas i mačaka koja se javlja kao posljedica preosjetljivosti na ugriz buha. Alergeni koji pokreću reakciju preosjetljivosti nalaze se u slini buha.

Najčešća vrsta buha koja parazitira na psima i mačkama je Ctenocephalides felis. Problematika parazitskih invazije buhama kod pasa i mačaka obrađena je kao zasebna tema i može se naći ovdje.

U područjima s hladnim zimama, alergija na ubod buha je sezonski poremećaj s pojavom kliničkih simptomima tijekom ljeta i jeseni u periodi najveće izloženosti buhama. U umjerenoj klimi ili kada postoji infestacija kućanstva, alergija na ubod buha može se javljati tijekom cijele godine.

U pas i mačka alergija na ubod buha može se razviti u bilo kojoj dobi ali je rijetko  utvrđena kod životinje mlađih od 6 mjeseci. Najčešće se javlja u dobi između 3. i 6. godine. 

Simptomi

Kod pasa težina dermatitisa uzrokovanog alergijom na ubod buha ovisi o jačini invazije buhama i imunološkom statusu životinje a kasnije s razvojem bolesti i o razini samo-ozljeđivanja i sekundarnim lezijama.

Kada buha ugrize psa alergičnog na slinu buha, na mjestu uboda razvije se lokalizirani upalni edem iz kojeg se ubrzo razviju mali čvorić ispunjena tekućinom (vezikule). Kod psa se pojavi umjereni do jaki svrbež na koji pas reagira češanjem, lizanjem, čupanjem dlake i pri čemu oštećuje vezikule koje nakon toga prekriju kraste.

Promjene su obično ograničene na dorzalni lumbosakralni dio tijela (područje leđa iznad repa), područje bedara,  trbuha, bokove  i vrat. U jako osjetljivih životinja, mogu se vidjeti generalizirani kožne promjene  i alopecije (gubitak dlake) s rijetkom dlakom; dlaka na leđima od tjemena pa sve do vrška repa može biti znatno prorijeđena.

Dugotrajni svrbeža i samo-ozljeđivanje mogu dovesti do razvoja sekundarnih promjena; hiperkeratoze (zadebljanje kože) i hiperpigmentacije (tamne mrlje po koži). Koža je tamno pigmentirana, suha s gubitkom elasticiteta a mogu se razviti i kožni nabori na leđima iznad repa i na stražnjem dijelu bedara.

Primarna lezija u mačaka s alergijom na ubod buha je eritem (crvenilo kože)  s papulama (tvrda oštro ograničena uzdignuća na koži –  prištići) pokrivenim crveno smeđim krastama. Lezije su obično najteže na vratu, glavi i leđima u lumbosakralnoj regiji (dio leđa iznad repa), ali mogu zahvatit i cijelo tijelo. Kod mačke se također pojavi umjereni do jaki svrbež na koji životinja može regirati lizanjem, grebanjem, žvakanjem, čupanjem dlake, tresući glavom. 

Dijagnoza

Najizraženiji simptom kod ove bolesti biti će pruritus (svrbež)  dok same buhe ne moraju uvijek biti nađene na životinji. Činjenica da nismo vidjeli buhe niti njihove izlučevine nikako ne znači da možemo isključiti alergiju na ubod buha kao mogući uzrok pruritusa niti to znači da životinja nema buhe. Isto tako je bitno da vlasnici znaju da je kod senzibilizirane životinje dovoljna i jedna buha da se pokrene cijela reakcija preosjetljivosti koja se manifestira dermatitisom i pruritusom, a vrlo je vjerojatno da će manji broj buha uspjeti ostati neprimijećen na većini kućnih ljubimaca. Iz nekog razloga su vlasnici jako osjetljivi kada im se spomene mogućnost da njihov ljubimac možda ima alergiju na ubod buha i iz nekog razloga kao da je sramota ako pas ima buhe. Jako je važno da ljudi shvate da činjenica da njihov pas ili mačke imaju možda negdje na sebi buhe koje uzrokuju ovaj problem ne znači nužno da se oni nisu savjesno brinuli za svoje ljubimce. Ni jedno sredstvo koje se koristi protiv buha nije učinkovito 100% i kod životinja koje nisu alergične na buhe manji broj buha može ostati neprimjećen i ne stvarati nikakav problem.

Pregledajte pažljivo životinja na buhe i njihove tragove, osobito na trbuhu. Pri tome pomaže ako koristite fino nazubljen metalni češalj  kako bi njime pokupili buhe ili izlučevine buha iz dlake.

Diferencijalna dijagnoza u psa uključuje atopijski dermatitis, alergije na hranu i kao i inače kod pruritusa treba isključiti i druge ektoparazite (demodikoza, šuga). 

U mačaka, diferencijalna dijagnoza uključuje dermatofitozu, alergije na hranu, atopijski dermatitis, i naravno druge ektoparazite (šuga).

Veći broj pasa i mačaka s atopijskim dermatitisom su ujedno i alergični na buhe. 

Liječenje

Liječenje alergije na ubod buha  sastoji se od suzbijanja i kontrole buha na životinji i u njenom okolišu te liječenja pruritusa i sekundarnih lezija. 

Suzbijanje buha na psima koji su alergični na slinu buha nešto je zahtjevniji zadatak od redovnog suzbijanja buha na zdravim životinjama. Zato se može dogoditi da Vam veterinar preporuči kombiniranu upotrebu više različitih sredstava (tretiranje životinje i okoliša) za suzbijanje buha i nešto ćešću primjenu nego što je to uobičajeno kod tretiranja zdravih životinja. Problem buha i njihovog suzbijanja obrađen je u posebnoj temi i može se pronaći ovdje.

Ako buhe nisu riješene, liječenje pruritusa također će biti nezadovoljavajuče. U pravilu kod alergijskog dermatitisa koji se razvije kao posljedica alergije na ubod buha liječenje antihistaminicima i nezasićenim masnim kiselinama ne daje zadovoljavajuće rezultate. Simptomatsko liječenje pruritusa opisano je u sklopu liječenja atopijskog dermatitisa i može se pronaći ovdje.

Primjedbe

Popularni postovi